Deltagande media
LÖRDAG 24 JULI 2021
Utrikes
2020-05-25

Charlotta Friborg, varför denna tystnad ?

 Öppet brev till Charlotta Friborg ansvarig chef för Rapport.

Offentliggjorda telefonsamtal om hur USA:s vicepresident Joe Biden (tillsammans med utrikesminister John Kerry) beordrade Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko att avskeda Ukrainas riksåklagare Viktor Sjokin.

(Källa: Den ukrainska TV kanalen112. ua  05/19/2020)

En icke-partibunden parlamentsledamot , Andrej Derkatj har publicerat ett antal ljudinspelningar då USA:s tidigare utrikesminster John Kerry och Barack Obamas vicepresident Joe Biden beordrade Petro Poroshenko att avskeda Ukrainas tidigare riksåklagare Viktor Sjokin.

Dessa inspelningar publicerades på dagens presskonferens (20200520) som Andrej Derkatj höll och som visades i den ukrainska TV-kanalen "112 ua".

I en ljudinspelning från den 3 december 2015 diskuteras särskilt avskedandet av riksåklagaren Viktor Sjokin. Konversationen är mellan USA:s utrikesminister John Kerry och Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko.

 John Kerry: "Jag vill uppmana er att överväga möjligheten att lösa problemet med att ersätta riksåklagaren Viktor Sjokin som enligt min åsikt har han blockerat åklagarmyndighetens utrensnings-reform". Den amerikanske utrikesministern hänvisar till "den oro" som vice presidenten Joe Biden tillkännagivit.

(Joe Biden och hans son var föremål för riksåklagaren Viktor Sjokins åtal mot misstänkt penningtvätt och skatteflykt i samband med Joe Bidens sons deltagande i det ukrainska gasföretaget Burisma Group)

Följande är en annan inspelning av en konversation mellan Joe Biden och Petro Poroshenko den 22 mars 2016, det vill säga fyra dagar innan det ukrainska parlamentet (Rada) fattat beslutet att avskeda riksåklagaren Viktor Sjokin.

 USA:s vice president Joe Biden: "Om du (president Petro Porosjenko) tillsätter en ny regering och en ny riksåklagare är jag beredd att officiellt underteckna ett åtagande på 1 miljard dollar ".
Petro Porosjenko: ”Ett utomordentligt starkt skäl. En av de möjliga kandidaterna till denna position är ledaren för mitt parti, Jurij Lutsenko. Om du anser att en politisk motiverad person inte är helt lämplig ur din synvinkel drar jag tillbaka mitt förslag. Ingen vet ännu att jag kommer att erbjuda Jurij Lutsenko" förklarade presidenten.

Andrej Derkatj hävdar att bevis finns för kunna åtala den tidigare presidenten Petro Porosjenko för landförräderi och medverkan till penningtvätt och skatteflykt.


Länk till Andrej Derkatj presskonferens med presentation av ljudinspelningarna. Den sker på ryska men ljudinspelningarna är på engelska.
 https://www.youtube.com/watch?v=CoksG_7k4xo;

I följande länk intervjuas Ukrainas tidigare justitieminister (2013-2014) Olena Lukasj om denna skandal (Obama gate) i tv kanalen 112.ua (denna intervju sker på ukrainska och ryska)

https://www.youtube.com/watch?v=WhpqWUkL4bk

 

Charlotta Friborg är programchef på SVT Nyheters riksredaktion och ansvarig utgivare för bland annat Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och svtnyheter.se. Hon har arbetet på SVT sedan 2017.

 

 

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.