Deltagande media
LÖRDAG 24 JULI 2021
Utrikes
2020-06-27

SVT och Bert Sundström om Rysslands omröstning av landets Konstitution

Så här lät det i SVT Morgonstudion enligt en i SVT Nyheter bifogad video. 
SVT:s text under en bild på Bert Sundström lyder:
Hör Bert Sundström förklara den ”allryska” omröstningen. "Det är en omröstning som på inget vis kan ses som demokratiskt fungerande." (2020-06-24 )

I den bifogade videon säger Bert Sundström:

”Vem som helst som har en dator kan logga in och rösta från och med i morgon. Vem som loggar in, i vilkens namn är inte klart. Och inte heller vem som räknar och vad som händer när man röstar är inte heller klart. Det är en omröstning som på inget vis kan ses som demokratiskt fungerande.”

Om denna länk till hur omröstningen enligt Rysslands valkommission ska gå till får journalisterna på SVT, i Morgonstudion och SVT:s tittare/läsare inte veta.
Så här ligger det till. 5 regioner hade ansökt om omröstning digitalt. (St. Petersburg, Republiken Karelen och Krasnojarsk regionen, Moskva och Nizjnij Novgorod. Bara Moskva och Nizjnij Novgorod ansågs ha tillräckligt säkerställda möjligheter.
Här de officiella länkar om hur omröstningens process ska gå till.
http://www.cikrf.ru/analog/constitution-voting;
https://www.mos.ru/city/projects/vote2020/#rec168487887;

I videon säger Bert Sundström följande:

”Sedan är det dessutom så att den här så kallade då folkomröstningen eller ja, folklig omröstning inte är egentligen det, för att konstitutionen, den förändrade konstitutionen den har godkänts av Rysslands underhus alltså Parlamentet, av Rysslands Senat. Den har godkänts av Författningsdomstolen och för övrigt Putin har skrivit under den och den är redan publicerad. Det vill säga allting är klart.”

”Vad jag förstår så är det här bara en sorts politisk teater som är till för att Putin officiellt inför sitt folk ska kunna säga det var ni folket som bestämde att ni vill att jag ska kunna sitta kvar till 2016”.

Anmälan gäller för det första hur SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström utför sitt arbete som ”seriös” och skatteavlönad journalist och hans mediala oftast undermåliga journalistiska arbete gentemot sin kunder och uppdragsgivare.

Dessutom undanhålls SVT:s kunder (medvetet) information om valkommissionens publicerade omröstningsprocess.
Jag har dessutom mycket svårt att förstå hur SVT:s ledord i Sändningstillståndet 20191205  ord som saklighet, fakta, oberoende och opartiskhet kommer till uttryck i Bert Sundströms inslag.

  1. Bert Sundström vet inte hur omröstningen ska gå till.
  2. Han har inte heller brytt sig om eller ens orkat rådfråga valkommissionens representanter om detta.
  3. Han har inte heller brytt sig om eller inte orkat ta reda på hur den fysiska och digitala omröstningens oantastlighet och säkerhet ska övervakas och garanteras.
  4. Han har inte brytt sig om eller orkat rådfråga valkommissionens representanter ”vem som räknar och vad som händer när man röstar”.
  5. Bert Sundström berättar inte om att Rysslands valkommission publicerat hur omröstningens process ska gå till såväl fysiskt och digitalt.
  6. Bert Sundström vet inte vilka regioner som ansökt och fått möjlighet att delta digitalt.
  7. Bert Sundström har inte tagit reda på om internationella valövervakare finns på plats.
  8. Bert Sundströms misstänkliggörande om Förslaget till de ändringar i Rysslands Konstitution med orden ”den är redan publicerad” är svårt att tolka som annat än just ett medvetet misstänkliggörande eller propaganda.
    Hur har Bert Sundström tänkt sig att invånarna ska få information om hur färdiga förslaget om Konstitutionen ser ut före omröstningen? Omröstningen gäller ju ja eller nej. Är det då inte naturligt att alla röstberättigade får möjlighet att ta del av ändringsförslagen innan de ska rösta? Möjligheten att rösta ja eller nej, eller överhuvudtaget inte rösta alls är ju intakt..

Då Bert Sundström gång efter annan saknar den normale journalistens förmåga att utföra en grundläggande research, presentera ett allsidigt, oberoende och opartisk inslag där samtliga i inslaget förekommande parter ges möjlighet, att kommentera Bert Sundströms egna och tydligen cementerade fördomar, misstankar där uttryck av missunnsamhet, skadeglädje och tydliga aversioner oavsett vad som än sker i Ryssland upprepat manifesteras.
Med ”journalister” som Bert Sundström har Sändningstillståndets utrikes nyhetsförmedling från Ryssland endast seriöst värde för Bert själv, MSB och likasinnade.
För SVT som förtroendeingivande nyhets- kunskapsförmedlare från världens största land utgör Bert Sundströms ”rapportering” inte bara för mig, utan och här antar jag, för oss alla bara en sorglig vandring mot en katastrofens mediala ödemark.

Jag ska därför här travestera Bert Sundström

”Vad jag förstår så är det här bara en sorts politisk teater som är till för att det av Riksdag och Regering framtagna Sändningstillståndet 2019-12-05 och SVT:s chefsansvariga för nyhetsförmedlingen, officiellt inför sitt folk ska kunna säga det var ni folket som bestämde att ni vill att Sändningstillståndet ska kunna vara kvar ”.

 

Till SVT:s journalister i Ryssland, Morgonstudion och andra hemmavid

I det "ryska parlamentet" finns inget som heter ”underhus” eller ”senat”.

Det ”ryska parlamentet” består av en Statsduma (ledamot eller delegat)
och ett Federationsråd (ledamot eller delegat)

Jfr: USA:s Kongress består av två kammare: USA:s Senat och USA:s Representanthus.

Anmälan delges Kulturdepartementet, Enheten för medier och demokrati.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.