Deltagande media
TORSDAG 25 FEBRUARI 2021
Utrikes
2020-09-06

Bevisen för att Israel är en Apartheidstat

MEMO (Middle East Monitor) Publicerade den 28/6 2020 en artikel som hänvisar till uppgifter i en databas över lagar i Israel som diskriminerar den palestinska delen av befolkningen. Om någon fortfarande inte inser att Israel är ett Apartheidland bör denne tänka om. Jag skrev i en artikel som publicerades i Svesnka Dagbladet 11/9 2004 att Israel var en Apartheidliknande stat, men har senare insett att det är värre i Israel än i den sydafrikanska varianten av Apartheid.
 
Artikeln visar att Israel tillåter att soldater skjuter obeväpnade demonstranter, inklusive barn, i ryggen med skarp ammuntion. I vilket annat land tillåts sådant? De använder dessutom en typ av ammunition avsedd för jakt som sliter sönder kroppsdelar. Det stora antalet skadade i relation till dödade visar att soldaterna oftast inte siktar för att döda. Resultatet är ett mycket stort antal amputerade ben. 
 
I Birgitta Falks översättning av artikeln:
"Den Haifa-baserade palestinska människorättighetsgruppen ADALAH har gjort mycket viktigt arbete genom åren. Dess namn är arabiska för "rättvisa". Mycket av Adalahs arbete fokuserar på rättigheterna för palestinska medborgare i Israel, eller "Palestinierna från 1948-territorierna" som de ofta beskriver sig själva.
Gruppen har en viktig databas som beskriver mer än 65 lagar i Israel som systematiskt diskriminerar 20 procent av dess befolkning. Det är ett faktum att Israel alltid har varit en apartheidstat, inte bara sedan Knesset antog den öppet rasistiska "judiska nationalstatslagen" förra sommaren.
//
Emellertid är den nakna rasismen i den judiska nationalstatslagen i själva verket bara den senaste åtgärden. Som Adalah dokumenterar i detalj i sin databas går spåren av dessa rasistiska lagar tillbaka till själva grunden för staten.
Ta till exempel Israels ”Return of Law” från 1950. Denna lag ger varje judisk person i världen rätten att migrera till landet Palestina och automatiskt bli medborgare i Israel. Det gäller för barn och barnbarn till judar såväl som deras makar och makarna till deras barn och barnbarn.
Det finns ingen jämförbar israelisk lag som garanterar samma rättigheter för palestinier, som trots allt är ursprungsbefolkningen i landet. Tvärtom är palestinska flyktingar - utvisade med våld av sionistiska miliser under flera år från och med 1947 - fortfarande uteslutna, trots att de har rätt att återvända enligt internationella lagar och konventioner.
I Israel antogs dock lagar för att säkerställa att flyktingarna aldrig kom eller kunde återvända, med början i 1950 års "frånvaros egendomslag".
Detta möjliggjorde för masstöld av mark, hem, bankkonton och annan palestinsk egendom i stor skala. De ungefär 800 000 palestinska flyktingarna - som utvisades med våld, förklarades vara "frånvarande" enligt israelisk lag, och deras länder och fastigheter konfiskerades.
Hundratals palestinska byar hade i alla fall redan blivit jämnade med marken och bortsprängda och de tog bort dess namn från kartan. Således har Israel alltid varit och förblir en inneboende rasistisk apartheidstat.
Adalah gör också ett mycket viktigt arbete med att dokumentera Israels kränkningar av de mänskliga rättigheterna på Västbanken och Gazaremsan, de delar av det historiska Palestina som Israel invaderade och ockuperade olagligt sedan 1967.
En del av detta arbete beskrivs i den rasistiska databasen jag hänvisade till ovan, som också listar israeliska lagar som diskriminerar de palestinier som lever under israelisk ockupation sedan sexdagars kriget i juni 1967.
Nyligen erhöll Adalah officiella israeliska dokument som avslöjade militärens "engagemangsregler", som den använder för att motivera sitt våld mot palestinska demonstranter, särskilt i Gaza i detta fall. Reglerna visar att den israeliska militären officiellt har förordnat sig rätten att skjuta obeväpnade palestinska demonstranter i ryggen, människor som den smutskastar och förtalar som ”upprorsmakare”.
Många av demonstranterna i Gaza är barn. Adalah säger att sedan marscherna började 2018 har Israel dödat 207 palestinier som protesterat, inklusive 44 barn. Svindlande 16 831 palestinier har också skadats, 3 905 av dem barn.
Dokumenten presenterades under utfrågningar vid Israels högsta domstol. Det var motbjudande att domstolen bestämde att armén tilläts använda skarp ammunition mot obeväpnade demonstranter. Detta är en åtgärd som den aldrig skulle sanktionera mot judiska demonstranter.
Adalah-advokat Suhad Bishara förklarade att Israels uppdiktade kategori av "viktiga anstiftare" "skapades retroaktivt för att rättfärdiga skjutningen av människor som inte utgjorde någon verklig och omedelbar fara för israeliska soldater eller civila. Militärens dokument försöker bortförklara den urskillningslösa skjutningen av obeväpnade demonstranter vilket är resultatet av en total brist på respekt för mänskligt liv."
Apartheidsstaten Israel bör hållas ansvarig för sådana brott mot mänskligheten."
 
Databasen som artikeln hänvisar till: https://www.adalah.org/en/content/view/7771
Dela artikeln

Svara
Gilla

0

Dölj

1 Kommentar

Hjälp till att sortera fram de bästa artiklarna och kommentarstrådarna genom att klicka "gilla". Vid artiklar som är spam eller bryter mot reglerna, klicka "dölj".

  1. Lars Drake
    07 september 20:54

    MEMO-art public 2019.