Utrikes
2020-12-05

”Rysk media framställer det som att Ryssland ligger faktiskt i täten."

”Rysk media framställer det som att Ryssland ligger faktiskt i täten när det gäller utvecklingen av att hitta ett vaccin…”
(Bert Sundström i Morgonstudion 2020-08-03)

Varje gång SVT:s illvillige missnöjesjournalist Bert Sundström "informerar" i Rapport från Ryssland är det ”sakliga” av någon anledning alltid ensidigt och negativt.
Ni känner säkert till taktiken: ”Visst är det så, men i verkligenheten så är det inte så.”
Denna formel kan nu alla SVT:s tittare/läsare redan utantill, det vill säga alla som följer SVT:s ”oberoende, opartiska och sakliga” nyhetssändningar från och om samma land.

I Rapport 2020-12-05, alltså drygt fyra månader senare och i hans ”Analys” på webbsidan SVT Nyheter måste han, om än ack så motvilligt, ge Rysslands myndigheter ett litet erkännade. Bert Sundström hämtar sig dock snabbt och återgår genast till sin ingrodda russofobiska (o)vana.

Hör bara:

1. ”Den politiska aspekten är viktig. Inte minst eftersom Kreml inte har så många andra framgångar att visa upp för omvärlden eller för sin egen befolkning”

2.  ”Att vaccinet egentligen inte är färdigtestat och de som nu vaccineras är lite av försökskaniner är något de stora tv-kanalerna talar tyst om.”

3. ”Få länder i världen har fler konstaterat smittade av coronaviruset. Enligt den opålitliga officiella statistiken har över 40 000 ryssar dött av covid-19. Men president Putin anser uppenbarligen att den ryska ekonomin inte tål någon större nedstängning. Befolkningen verkar hålla med.

4. Den så kallade massvaccinering som nu har börjat är inledningsvis rätt blygsam. Kanske runt fem tusen moskvabor vaccinerades i dag. Av en befolkning på runt 15 miljoner.

5. Det för mig tillbaka till politiken och den internationella prestigen: Pfizer/Moderna meddelade att deras vaccin gav 90-procentig immunitet. Dagen efter meddelade Ryssland att det ryska vaccinet gav 92-procentigt skydd. För några dagar sedan meddelade Storbritannien att vaccinering ska starta nästa vecka. Så i dag startade vaccineringen i Ryssland.

Efter att ha sett i Rapport och läst denna hans befriande och djuplodande Analys på SVT Nyheter kan jag ändå inte låta bli att undra hur och varför Bert Sundström inte relaterar till sina vanliga källor ?
Jag tänker då på de oberoende, opartiska och sakliga sanningsvittnena från gruppen Pussy Riot, Aleksej Navalnyj och Anastasia Vasilieva, eller Julia Svetkova, Irina Fatjanova, geografen Ilja Svirid och demografen Aleksja Raksja. Det är inte likt den Bert Sundström jag följt.

Det är verkligen att beklaga att SVT:s Bert Sundström denna gång lämnar oss tittare och läsare helt utan orientering när inte ens, en enda av de riktigt serösa och omdömesgilla ryska världsförbättrarna som Lev och Ilja Ponomarev, Kcenija Sobtjak, Lilija Sjevtsova, Pavel Felgenhauer, Vladimir Kara-Murza, Gennadij Gudkov, Julia Latynina, Dmitrij Oresjkin, Viktor Sjendorovitj, Aleksander Golts och Ilja Jasjin får möjlighet att ge oss sin syn på detta ryska ”icke färdigtestade Covid-19 experiment och deras försökskaniner”.

Men det kan ju också vara så enkelt att Bert Sundström i sin seriösa, opartiska och sakliga yrkesutövning bär på journalistens envetna virus.

Per Torberger beskrev detta virus så här:
”Sjukdomsbilden domineras av ett slags synvillor där läsarnas ansikten byts ut mot kollegors. Den drabbade förväxlar sin egen och de mediekonsumerande kollegornas världsbild med publikens och låter synvillan styra val av innehåll och sättet att presentera det. Febersjukt tar sjuklingen emot inbillade applåder från kollegorna samtidigt som läsaren viker ihop tidningen för att mosa flugan som slagit sig ner på fönsterkarmen.”

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.