Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Inrikes
2021-02-28

Yttrandefriheten sätter Sändningstillstånd och yrkesprofession ur spel

Det vore bra om Katarina Sandström och andra ”oberoende” titulerade Rysslands president med just titeln president. Katarina Sandström:
”Nemtsov var en stark kritiker av Vládimir Putin som sköts till döds på öppen gata i februari 2015”. (Rapport 20210227)
Dessutom borde Katarina Sandström och andra efter så många år i journalistYRKET ha lärt sig att före sändning förbereda sig och uttala det ryska namnet Vladimir rätt, med betoningen på andra stavelsen. 
Alltså president Vladímir Putin och inget annat.

Jag ser också att det ”oberoende” och statskontrollerade programplattformen SVT numera upprepat hämtar sin information från den av USA:s utrikesdepartement finansierade propagandastation Radio Svoboda/Liberty. Intressant utveckling men inte oväntad.

Nu till saken.

Politikern Boris Nemstsov företrädde en högerliberal politik och var ett tag en av president Boris Jeltsins närmaste tillsammans med den ökände privatiseringsguden i Ryssland Anatolij Tjubajs.
Andra i högerpolitikern Boris Nemtsovs sällskap finner vi bland de vanliga namnen från RPR-PARNAS.
Det är samma högerliberala gruppering som SVT:s opartiske Bert Sundström oftast rådfrågar och verkar ha ett fanatiskt förtroende för när "sanningen" ska fram. Det är också från denna outömliga rena källa han vidarebefordrar ”sina”slutsatser till oss tittare och läsare.
 
Boris Nemtsov politiska karriär var inte heller mycket att hurra för. Som guvernör i Nizjnij Novogorod
umgicks han med kriminella med kopplingar finns till flera korruptionsaffärer (Industriföretaget Oka; Konverteringsfonden är två av dem)
Boris Jeltsins utnämning av Boris Nemtsov till vice premiärminister 1997-98 anses idag och med tanke på hans politiska erfarenheter som ett misslyckande och kritik har framförts från stora delar av befolkningen i Ryssland.

Boris Nemtsov tog också ställning, liksom Sveriges UD, SVT, för de USA:s stödda statskupperna i Ukraina ”orangea revolutionerna/Majdan” åren 2004 och 2014.

Vad gäller andra demokratiska och mänskliga rättigheter uttryckte sig Boris Nemtsov så här i en intervju(2007) i den ryska veckotidningen Expert:
 ”De åtgärder som Putin vidtagit för att öka födelsetalen i landet kommer främst att påverka den muslimska befolkningen och är "dödsfarlig för Rysslands framtid." Rysslands muslimer blev ordentligt upprörda över detta och kallade politikern för islamofob.
Zaur Dadaev, en av de dömda för mordet på Boris Nemtsov medgav under rättegången att Boris Nemtsov vid upprepade tillfällen uttalat sig negativt om muslimer som bor i Ryssland, profeten Muhammad, liksom själva den islamiska religionen.
En annan mer aktuell högerliberal och oppositionell som fått Sveriges UD, SVT och EU att ropa på demokratiska och mänskliga rättigheter är SVT:s kändis och långkörare Aleksej Navalnyj. 

Han har liksom Boris Nemtsov framfört samma demokratiska syn på etniska folkgrupper i Ryssland och kallat georgier för ”gnagare”(råttor) och muslimer för ”kackerlackor”.

Detta bekymrar dock varken dagens demokratiska liberala oppositionella i Ryssland eller ”yrkesjournalister” i väst. Värre är att SVT:s tittare och läsare aldrig fått ta del av denna kunskap då den inte förmedlats.
 
Rysslands liberala oppositionella måste ju få göra sina EU-demokratiska och mänskliga rättigheter hörda med eller utan hjälp från våra ”oberoende och opartiska” journalister på programplattformen SVT eller dess associerade vänner på Radio Svoboda/Liberty.
Vad säger då människorättsvännerna på UD, Ann Linde, i EU, Josep Borell om allt detta? 
Ingenting! Och varför skulle de göra det? Det händer ju i Ryssland. I Sverige sker ju inget sådant. Och inte heller i inom EU? Kan den demokratiska, oberoende och opartiska tystnaden få ett bättre vitsord?

Ni borde även som”yrkesjournalister” någon gång försöka undersöka Boris Nemtsovs hela bakgrund. Och då avser jag inte bara hans frekventa ”flickvänner” och diverse kändisreportage utan de reella kontakterna med ”affärsmän” som exempelvis Andrej Klimentiev,  Boris Brevnov och andra som visste hur ”penningtransaktioner” av betydande belopp bara kunde försvinna.

Varje år kommer samma oppositionella högerliberaler till den plats där han mördades, men hur många av dessa oppositionella besöker egentligen hans grav? Om just detta görs heller inga reportage.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    02 mars 12:21

    Detta stämmer hyfsat men inte helt: "Värre är att SVT:s tittare och läsare aldrig fått ta del av denna kunskap då den inte förmedlats."

    Hyckleriet och ensidigheten som är så utbrett i svenska medier belyses dock på ett bra sätt. Tack.