Deltagande media
TORSDAG 05 AUGUSTI 2021
Nyhetsdiskussion
2021-05-25

Flygincidenten i Belarus visar EU:s dubbelstandard

As Anger Toward Belarus Mounts, Recall the 2013 forced landing of Bolivia's plane to find Snowden. 

https://greenwald.substack.com/p/as-anger-toward-belarus-mounts-recall?fbclid=IwAR27jRExhzalXGdWPbdQjAedq6hq0eLPLahpfabAgYT05MTn6c-xlcbXQYM

Purlitzer-prizevinnaren Gleen Greenwald skriver om händelserna i Belarus häromdagen, då ett flygplan från Ryanair tvingades ner i Minsk och där dissidenten Roman Prostasevich greps efter att planet hade landat. 

Upprörande som det är var det knappast en unik händelse. 2013 hade samma EU-länder som nu ropar på kraftfulla åtgärder och sanktioner mot Belarus, varit delaktiga i att stänga ner luftrummer för Bolivias president, Evo Morales och hans presidentplan, när han skulle flyga hem från Moskva. Utan möjlighet att flyga över Frankrike, Spanien och Portugal, blev planet då tvingat att gå ner i Wien för att fylla på mer bränsle. Väl på marken söktes presidentplanet igenom av österrikiska myndigheter efter påtryckningar från USA, som misstänkte att Edward Snowden, visselblåsaren som hade avslöjat NSAs och CIAs teknikövervakning, fanns ombord på presidentplanet. Det gjorde han inte, utan USA och EU-länderna hade agerat på rykten. 

Greenwald påpekar att ju fler länder som tar sig rätten att tvinga ner flygplan för att arrestera visselblåsare eller dissidenter gör flygandet farligare. 2013 skedde det på USAs order och ett antal EU-länder deltog aktivit utan att det hördes några protester. Händelserna 2013 rättfärdigar på intet sätt Belarurs agerande, men det visar på en ohälsosam  dubbelstandard från EU:s sida: bara skurkstater gör sånt här. USA och västeuropa gör på sin höjd misstag.   

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    25 maj 20:59

    Ja detta är ett typiskt fall av dubbelmoral.