Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Nyhetsdiskussion
2021-06-01

Hultquist om spionageavslöjandet: "Vi vill ha korten på bordet".

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/peter-hultqvist-om-spionageavslojandet

SVT Agenda: Peter Hultquist om spionageavslöjandet: "Vi vill ha korten på bordet"

SVT kunde under söndagen avslöja att amerikanska NSA med dansk hjälp spionerat på svenska politiker. När försvarsminister Peter Hultquist gästade SVTs Agenda så benämnde han det som en "ohållbar situation":

- Vi vill ha alla korten på bordet. Jag betraktar inte detta som avslutat.

Kommentar: Spionavslöjandet gäller inte bara Sverige, utan Danmark har för USAs räkning även avlyssnat politiker i flera andra länder. Reaktioner var både större och mer fördömande utomlands än den reaktion som Sveriges försvarsminister Peter Hultquist lyckades uppbåda när han intervjuades av SVTs Agenda igår. Försvarsministern verkade inte särskilt upprörd, snarare lite besvärad över att behöva svara på frågor om det svenska underrättelsesamarbetet med NSA, som pågår alltjämnt. 

Tidpunkten för det här avslöjandet kommer minst sagt olägligt för den svenska regeringen, som vill driva igenom lagstiftning som vill öka FRAs möjligheter att samla in information, samt en kommande "Wikileaks-lagsstiftning" med syfte att stoppa visselblåsare från att avslöja oegentligheter och brott i samband med internationella samarbeten där Sverige medverkar, inte bara internationella militära insatser, utan även samarbeten där svensk myndighet samarbetar med andra länder.

Det ska bli intressant att se om det kommer något mer, eller om det här avslöjandet sopas under mattan liknande uppgifterna i höstas att USA spionerade på försvarskoncernen Saab inför Danmarks upphandling av nytt stridsflyg. Det vore intressant om allmänheten får kännedom om vilka politiker och tjänstemän som har avlyssnats av USA med hjälp av programvaran XKeyscore. En programvara som enligt uppgift även Sverige har tillgång till. Hur Sverige använder den vet vi så klart ingenting om, då all sådan information har strikt hemligstämpel. 

Kanske kan det här avslöjandet få några riksdagsledamöter att börja fundera lite mer på integritetsfrågorna och hur viktiga de är för vår demokrati. Detta innan pandemiriksdagen röstar igenom ytterligare inskränkningar i vår unika Tryckfrihetslagstiftning som regeringen planerar att lägga fram, efter påtryckningar från Sveriges internationella samarbetspartners. Den verkliga anledningen bakom förslaget verkar vara att regeringen vill att Sverige ska komma i fas med andra länders lagstifning. 

Med en sådan lagstiftning på plats skulle medierna ens våga befatta sig med liknande information som den som nu kommer från Danmark? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Lars Drake
    02 juni 19:18

    Det börjag bli tjatigt att säga "hyckleriet är monumentalt" men det passar ju ofta in på dagens händelser.