Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att ha någon betydelse för hur kriget slutar eller om det bara bidrar till något fler dödas innan Ryssland vinner militärt.

Den största delen av stödpaketet, ca 3 miljarder kr avser artilleriammunition. En 155 mm granat som kan gå 4 mil kostar idag ca 35 000 kr, plus 50 000 kr för krut och tändrör, enligt SVT 26/12 2023, dvs 85 000 kr. För 3 miljarder kr kan det handla om drygt 35 000 granater. Om Ukraina som under 2023 sköt runt 2 000 per dygn ska öka till nivån för den ryska användningen som är 5 ggr högre dvs 10 000 krävs det ett tillskott på 8 000 granater per dygn. Det svenska bidraget räcker med de förutsättningarna drygt 4 dagar. Den ryska sidan har en kapacitet som överstiger 10 000 och den ukrainska sidan har snarare minskat sin användning under 2024 pga brist. Slutsatsen blir att Sveriges bidrag kanske bara täcker behovet i några få dagar.

Hur kan en sådan insats påverka kriget? Allmänt råder det brist på den aktuella typen av ammunition i Väst så sannolikheten att andra länder kan bidra med så mycket att styrkeförhållandena ändras dramatiskt är i stort sett obefintliga.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer