Om

För dig som gillar fördjupning och sammanhang

Synapze är en nyhetssajt med stor öppenhet för dig som vill bidra med nyhetsartiklar, krönikor, fördjupande texter, debattinlägg eller i diskussionen runt andras inlägg. Särskilt kommer de många hoten mot mänsklighetens fortlevnad att belysas. Förhoppningsvis kommer det att framgå att frågor om till exempel kärnvapenhot, klimatförändringar, artutarmning, maktkoncentration och ekonomiska klyftor hänger ihop och att det krävs ett systemskifte för att lösa dem.

Synapze började 2014 som en öppen plattform och mötesplats för vänstern där de som velat har kunnat publicera artiklar utan förhandsmoderering. Sedan starten har fler än 50 skribenter publicerat över 1000 unika artiklar. Många perspektiv och fördjupningar har handlat om internationella förhållanden, fredsfrågor, ekonomi och politiskt hyckleri som få andra medier vågat belysa.

När vi nu byter plattform vill vi fortsätta ha kvar bredden och fortsätter välkomna dig som vill publicera att kontakta oss. Skicka ett mejl med din idé eller din färdiga artikel till oss.

Nationalekonom och fredsaktivist tar över rodret

Huvudredaktör och ansvarig utgivare är jag, Lars Drake, som idag främst är fredsaktivist, ordförande i Riksföreningen Nej till Nato och aktiv i Nätverket Folk och Fred.

Tidigare har jag forskat och undervisat i naturresurs- och miljöekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Där handledde jag i någon funktion 10 doktorander från 5 länder. Jag doktorerade 1993, blev docent 1997 och adjungerad professor 2011. Det har blivit många resor till ett stort antal länder och utlandsuppdrag, bl.a. 11 månader vid McQuarie University i Sydney, två projekt på deltid under några år i områdena runt Baikalsjön och handledning i Etiopien och Uganda. Jag har även jobbat i flera år som ekonom och vetenskaplig rådgivare på Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.

Längre tillbaka har jag haft flera kortare avlönade arbeten som springpojke, gast, målare, barnskötare, sjöman, servitör, hamnarbetare, diskare, pappersbruksarbetare (2,5 år), kolloledare, vaktmästare, städare, lärarvikarie, yrkesvalslärare och konsult. Några kortare inhopp som chef har jag gjort, men svårighet att känna lojalitet med organisationerna i alla viktiga avseenden innebar att det inte var min grej.

Segling har i över 60 år varit ett viktigt fritidsintresse. Atlantsegling 1982 och skeppare på Ship to Gazas segelfartyg ner till Amsterdam 2018 tillhör höjdpunkterna. Annars bygger och underhåller jag hus och trädgård.

Under några år på nittiotalet var jag bl.a. styrelseledamot och ordförande för Naturskyddsföreningen i Uppsala och Uppsala län.

Jag är gift med Liudmila som kommer att bidra med många fotografier till denna nyhetstidning. Sist men inte minst har jag tre barn och ett barnbarn.

Mycket nöje och välkommen att kontakta oss för att publicera artiklar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer