Solidaritet med HDP i Uppsala

Stoppa repressionen mot HDP”, ”återinsätt de 24 kurdiska borgmästarna” och ”frige Alp Altinörs” var krav som hördes när Vänsterpartiet Uppsala tillsammans med Kurdiska solidaritetsföreningen och Rött Forum under måndagkvällen anordnade en manifestation mot repressionen i Turkiet.

Första talare var Eylem Dal från Rött Forum Stockholm som träffade HDP:s vice ordförande Alp Altinörs i samband med Rött Forum i mars i år. Altinörs sitter nu sedan 9 september liksom 15 andra kamrater ur HDP fängslad av Erdogan, anklagad för att tillhöra en terroristorganisation. Två dagar efter gripandena avsattes också 24 kurdiska borgmästare av militären och över 11 000 lärare suspenderades från sina tjänster.

Eylem Dal hade med sig en hälsning direkt från Birsen Kaya HDP:s ordförande i Ankara och Alp Altinörs fru:

”Ett stort tack för det internationella stödet ni visar inte bara för Alp Altinörs utan alla andra HDP-medlemmar som grips, som döms och som fängslas. Gripandet av Alp Altinörs har varit ett medvetet val. Han har alltid trott på att de olika folken i Turkiet kan förena sig. Han är en av de mest produktiva socialistiska politikerna inom HDP. Just nu råder laglösheten. Domen är egentligen otillåten. Den åtalade har inte haft rätten att försvara sig. Advokaterna har inte ens tillåtits träffa de åtalade. Vad vi vet är det förtal som ställt till med dessa gripanden. Vi måste vara mer enade än någonsin!”

Också Yekbun Alp, Vänsterpartiet, hade med sig en hälsning till manifestationen; från Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt:
”Turkiet är på väg mot diktatur i rasande fart. Vi ser en skrämmande utveckling där HDP utgör den viktigaste oppositionen. Att fängsla parlamentariker är ett allvarligt övergrepp på demokratin. Nu är det viktigare än någonsin att EU och Sverige protesterar.”

Ett drygt femtiotal personer närvarade vid manifestationen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer