Deltagande media
LÖRDAG 15 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-09-22

Små synder

Bildtext

Det finns väl ingen som har missat att USA bryter mot folkrätten och angriper och ockuperar andra länder.  Irakkriget 2003 som nu lett vidare till IS framfart tillhör de större insatserna. Det finns även små, i stort sett helt bortglömda, insatser som invasionen av Grenada 1983.

I gryningen den 25 oktober 1983 invaderades den karibiska ön Grenada av amerikanska elitförband.

Angående motiven skriver Jacob Wiberg i Populär Historia:

Reaganadministrationens offi­ciella förklaring till den snabba och överraskande aktionen var att man ville evakuera ett tusen­tal amerikanska medborgare – främst medicinstuderande. Deras säkerhet ansågs hotad i det kaos som rådde i landet efter en nyligen genomförd militärkupp.
Många menar dock att presidenten och hans rådgivare utnyttjade det insta­bila läget på Grenada för att ta kontrollen över det sovjetvänliga, kommunistiskt styrda landet. Inte minst oroades Washington av att kubansk militär och byggarbetskraft fanns på plats för att anlägga ett flygfält, vilket man befarade skulle användas för militärtransporter mellan Kuba och Centralamerika.(källa)

Det lilla landet Granada med ca 90 000 invånare invaderas av världens största krigsmakt. Landets befolkning motsvarar Växjö eller Södertälje. Det är intressant att notera att hotet om att Kubaner hjälpte till att bygga en flygplats kanske var det som provocrerade fram angreppet.  Nu anser sig USA, som invaderar lite då och då, ha rätt att läxa upp Ryssland när det landet, efter omfattande förhandlingar och uppfyllandet av alla krav, skickar in humanitär hjälp i ett grannland.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Mårten Fjällström
    22 september 14:20

    Man kan också titta på den nuvarande diskussionen om att invadera Syrien för att komma åt IS/ISIS/ISIL, där den enda frågan är hur mycket USA och allierade ska vara med i det pågående inbördeskriget. Där är tydligen invasion och deltagande i inbördeskrig inte bara tillåtet utan också önskvärt.

  2. Lars Drake
    22 september 21:21

    Ja Mårten, först skapar de grundförutsättningarna för ISIS genom att ockupera Irak och satsa på etnisk uppdelning. Sedan satsar de på flera olika oppositionella grupper i Syrien. När en del av de grupper som bekämpats av Syriens armé blir för besvärliga i Irak utses de till de värsta terroristerna i vår tid. Därefter är de bredda att bomba i Syrien, det land som kämpat mot ISIS i flera år. Hyckleriet kan knappast bli värre. När det gäller Ukraina är USA m.fl. och Ryssland involverade på var sin sida i inbördeskriget även om det inte (som påstås) är en invasion från rysk sida. I svensk press klagas det bara på den ena sidans inblandning. Varför?