Nyhet 1/4: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd

Dagens mest udda aprilskämt kom från Försvarsmakten

Enligt SVT:

– Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter

På inspelningen som SVT har på sin hemsida säger Kjell Engelbrekt: ” … just det här att ett land som då sitter i Säkerhetsrådet permanent och har vetorätt, att ett sånt land åsidosätter principer som respekt för staters suveränitet och territoriella integritet. Det är naturligtvis väldigt allvarligt, och det finns inte … kanske inte … så allvarliga exempel som det här.”

Oj då! Har det inte funnits tillfällen då någon annan stat som varit permanent medlem i UNSC samtidigt varit ordförandeland under en tid når den staten begått allvarliga brott mot FN-stadgan? Rådet har 15 medlemmar och ordförandeskapet roterar månadsvis – dvs USA måste ha varit ordförandeland under ett flertal perioder när det landet krigat mot andra länder utan stöd i Säkerhetsrådet.

Försvarshögskolans personal kan ju inte bara undervisa officerare – de måste ju ha lite kul också. Men varför tar SVT detta på allvar?

Man kan ju skratta, men det ligger ett djupare allvar i detta. Vet inte en professor vid Försvarshögskolan att USA (ensamt eller i NATO eller med några allierade) de senaste 25 åren har krigat mot Jugoslavien, Afghanistan, Irak och Syrien utan stöd i Säkerhetsrådet. När det gäller Libyen handlade det ”bara” om en kraftig överträdelse av en Säkerhetsrådsresolution. Jo det gör han, men han förtränger det nog så gott han kan.

Den 29 november 2021 skickade jag följande fråga till Försvarshögskolan: ”Min fråga är om det inom Försvarshögskolan eller i en statlig utredning de senaste 20 åren har gjorts någon analys av säkerhetspolitiska konsekvenser av USA:s krigande i flera länder sedan 1998 .” I början av mailet skrev jag ” … analys av säkerhetspolitiska konsekvenser för Sverige”. Svaret var att det inte har gjorts. Det bristande intresset och därmed den bristande insikten inom Försvarshögskolan kan ju förklara varför det inte framförts varningar om vad det innebär att vara militärt lierat med USA.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer