Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”.

Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes 108 personer från Ryssland och 110 från Ukraina. Alla som överfördes från Ryssland var kvinnor, 12 var civila och övriga 96 hade en militär koppling varav 37 hade tillfångatagits när de stridande i Mariupol gav upp (”evakuerats” som det felaktigt benämns i svensk och mången västlig press), dvs i huvudsak från det beryktade Azovregementet.

Från Ukraina överfördes 72 sjöman från kommersiella ryska fartyg som fängslats efter 24 februari, övriga 38 benämns bara som ryska medborgare. Det innebär att minst 65 procent av dem var civila, men att bara 11 procent var av dem som överfördes från Ryssland var civila. Det är en indikation på hur många, eller hur stor andel, soldater och andra med militär koppling respektive civila som tillfångatagits på de två sidorna i kriget. Jag har inte sett att den aspekten har kommenterats i svenska medier, men det passar väl inte in i det svenska ”narrativet” där det dag efter dag sägs gå bra för Ukraina på slagfältet och dåligt för Ryssland. Bara i Mariupol tillfångatogs ca 2500 stridande och underhållspersonal. Flertalet av dem är kvar i rysk fångenskap.

I engelska The Guardian nämns att två kvinnor vägrade att bli överförda till Ukraina och valde att stanna i Ryssland, det var förklaringen till att det bara var 108 som bussades till Ukraina och 110 till Ryssland. Detta har jag inte sett något om i svenska medier. Det passar väl inte heller så bra i ”narrativet”.

I en tidigare fångutväxling 21 september överfördes 215 ukrainare och 10 utländska stridande från Ryssland. De hade tillfångatagits när Azovregementet i Mariupol gav upp. Endast 56 överfördes från Ukraina. Också det en indikation på vilken sida som tillfångatagit flest stridande. Zelenski verkar inse Ukrainas underläge i detta sammanhang för han uppmanade sina soldater att ta fler ryska fångar som kan utnyttjas i fångutbyte.

En av de 56 som utväxlades i september var Viktor Medvedchuk. Han beskrivs helt riktigt som Putins vän, men inte att han var ledare för det största oppositionspartiet i Ukraina. Det partiet, liksom flera andra, har förbjudits att verka i Ukraina. Tidigare runt 2004 var han en ledande person i Janukovich parti som avsattes i kuppen 2014. Han satt i husarrest sedan slutet av 2021 och var fängslad i Ukraina sedan början av kriget. I samband med att han fängslades sa Zelenski att han ville använda Medvedchuk i fångutväxling.

I rapporteringen i västerländska medier har enskilda människoöden beskrivits för några av dem som överförts från öst till väst, men inte för dem som utväxlats i den andra riktningen – den senare gruppen betraktas väl inte som människor av skribenterna eller snarare av nyhetsförmedlarnas ägare.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nyhet 1/4: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd

Dagens mest udda aprilskämt kom från Försvarsmakten Enligt SVT: – Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter På […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer