Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2015-05-28

"Allt på ett kort"

Jonas Thunberg skriver att V har satsat allt på ett kort och måste löpa linan ut.

Jonas Thunberg på Flamman har skrivit en intressant analys efter att de borgerliga partierna, inklusive rasisterna i Sd, slagit regeringen på fingrarna i finansutskottet och krävt att utredningen om vinster i välfärden ska fokusera på ”valfrihet” och kvalitet istället för att stoppa vinstuttag.

Med tanke på att allianspartierna i höst bara lägger sina egna separata budgeter – och ingen gemensam – så får man anta att planen är att separera regeringen från Vänsterpartiet genom att tvinga V att lämna budgetsamarbetet på grund av en urvattnad utredning om vinster i välfärd. Sen låter de regeringen regera vidare med Miljöpartiet utan Vänsterpartiets stöd. På så vis kanske Dagens Industris och Svenska Dagbladets ledarsidor tystnar något i sin DÖ-kritik.

Jag vet inte hur troligt detta scenario är. Om Vänsterpartiet skulle lämna budgetsamarbetet skulle ju den borgerliga sidan formellt vara störst och ska väl enligt spelreglerna i Decemberöverenskommelsen ta över regeringsmakten, om inte statsministern innan dess utlyser nyval. Även om trycket internt är hårt i t ex Moderaterna att bryta Decemberöverenskommelsen, så är väl frågan också om de är beredda att göra det så länge opinionssifrrorna inte tydligt visar att den borgerliga sidan är större än s+mp+v. Som jag förstått det är det för närvarande bara Centern, som ju har en välfylld kassakista att kampanja för, so är sugna på nyval.

Skulle jag ändå gissa tror jag att regeringen efter förhandlingar med v kommer lägga en ganska offensiv budget i höst där överskottsmålet är överspelat. Risken för nyval med en ovanligt polariserad valrörelse är nog då vara ganska troligt.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.