Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Inrikes
2015-10-11

Demonstration i Stockholm: Solidaritet med HDP

Hundratals människor samlades idag i Stockholm utanför ABF-huset för att uttrycka sin ilska över det fasansfulla terrordådet mot fackföreningarnas och vänsterns fredsdemonstration i Ankara i lördags. Stämningen var laddad, och engagemanget gick inte att ta miste på.

Majoriteten av deltagarna utgjordes av svenskkurder, men där fanns också många andra på plats för att visa solidaritet. Slagord som "HDP - Solidaritet" och "Stoppa den turkiska fascismen" ekade mellan husväggarna på Sveavägen när demonstrationen tog sig fram mot Sergels torg.

Väl framme vid slutmålet hölls flera tal. Ansvaret lades av flera talare på den turkiska AKP-regeringen, som obeaktat skuldfrågan i lördagens attentat på senare tid kraftigt ökat den statliga repressionen mot kurderna.

Att Erdogan understödjer och ser mellan fingrarna med fascistisk terror som riktas mot de prokurdiska och demokratiska krafterna kan förstås mot bakgrund av att HDP utgör ett verkligt politiskt hot mot hans regering. HDP:s valframgång i juni betydde ett verkligt bakslag för Erdogans planer på att tillförskansa sig större maktbefogenheter. Ett hot mot Erdogan utgör också de stora mobiliseringar som äger rum, likt lördagens massprotest i Ankara. Demonstrationen, som arrangerades av flera fackföreningsfederationer, riktades mot Erdogans och den turkiska statens upptrappade krig mot kurderna.

Oavsett vilken grupp som ligger bakom attacken kommer Erdogan att försöka använda bombdådet för att skuldbelägga och marginalisera HDP, och på så sätt försöka så split mellan kurder, andra befolkningsgrupper och turkar. Imorgon svarar de progressiva turkiska fackföreningarna med generalstrejk. Att solidarisera sig med denna kamp borde vara en självklarhet för arbetarrörelsen och de demokratiska krafterna i alla länder.

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.