Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2016-05-22

Polarisering i Spanien när Unidos Podemos och Partido Popular ökar

Söndagens opinionsundersökning i tidningen El País visar på polarisering bland spanska väljare när både högerpartiet Partido Popular och vänsteralliansen Unidos Podemos ökar inför valet 26 juni.

Partido Popular, högerpartiet som kraftigt inskränkt demokratin i Spanien genom demonstrationsförbud och munkavellagar får 29,9 procent av rösterna jämfört med 24 procent i februari och 28,7 procent i valet i december.

Koalitionen mellan vänsterpartierna Izquierda Unida, Podemos, Equo och fler grupper, i Unidos Podemos ("Tillsammans kan vi”) får 23,2% i sin första mätning, vilket är tre procentenheter mer än socialdemokraterna i PSOE.

Det högerpopulistiska Ciudadanos faller tillbaka till 15,5 procent i mätningen.

Noterbart är att de båda partierna som försökte utse en ny premiärminister, PSOE och Ciudadanos, har fallit i mätningarna medan Partido Popular har ökat något.

Håller resultaten i sig till valdagen kommer fortsättningen fortfarande vara oviss i Spanien, men Unidos Podemos kommer överta PSOE:s roll som den största vänsterkraften i Spanien.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  24 maj 09:39

  Om Unidos Podemos får mer än PSOE (socialdemokraterna) och det fortfarande saknas ett block med tydlig majoritet så är frågan vad PSOE gör.

  Efter förra valet ville Podemos och UI förhandla med PSOE om koalitionsregering (i praktiken med stöd av de regionala partierna), men PSOE ville inte utan gick istället högerut till C (liberalerna som också är spansk-centralistiska). PP (konservativa, spansk-centralistiska) ville ha en stor koalition med PSOE, men det ville inte PSOE.

  Om Unidas Podemos blir större än PSOE så blir det riskabelt för PSOE med ett ytterligare val. Spanien har ett element av störst går först när det kommer till att fördela mandat (många små valkretsar) och väljare som vill rösta mot PP kan då välja Unidas Podemos eftersom det är det största partiet efter PP. Vi såg en liknande dynamik i Grekland. Men det blir ännu mer riskabelt med en stor koalition med PP, som lämnar Unidas Podemos som det verkliga oppositionspartiet.

  Och om PSOE och Unidas Podemos gör koalition med stöd av de regionala partierna så kommer frågan om Kataloniens självständighet att kritisk. Får Katalonien hålla sin folkomröstning om självständighet utan hinder från Madrid den här gången? Och lämnar de då Spanien? Och vad händer då i Madrid?

  Samtidigt skulle en anti-åtstramnings-koalition göra att det blir tre uttalade regeringar mot åtstramningspolitiken i eurozonen - Grekland, Portugal och Spanien. Det skulle sätta tryck på Italien och Frankrike och göra det mycket svårare att fortsätta den nuvarande kursen.

  Vi lever i spännande tider.

  • Jonas Karlsson
   01 juni 11:33

   Mycket bra analys. Med den bakgrunden, hur tror du chanserna ser ut för koalition mellan PSOE och Unidos Podemos? Nån aning om hur det låter inom PSOE?