Deltagande media
SÖNDAG 11 APRIL 2021
Utrikes
2020-12-27

Filmregissören Oleg Sentsov och hans svenska språkrör.

I dag läser jag i ukrainsk press ett uttalande av den i Sverige och på SVT Kultur så hyllade ”filmregissören” Oleg Sentsov.
När Charkovs (Ukraina) omtyckte borgmästare Gennadij Kernes
(som för ett antal år sedan utsattes för ett mordattentat och blev rullstolsbunden) idag avled efter att ha smittats av Covid-19, uttalade den  firade filmregissören och mottagaren av EU:s Sacharov-pris, Oleg Sentsov följande:
”Jag skulle önska att Kernes begravning är den sista begravningen i vårt land av en sovka (nedsättande om fd. sovjetiska politiker) men för detta krävs många fler begravningar.”

För så gott som alla ryssar och ukrainare är det nämligen en dödssynd, till skillnad från oss ”demokratiska” EU-svenskar, att förolämpa en människa som lämnat jordelivet.

("Alla *** som rider på de dödas gravar kan aldrig ge någonting åt de levande.")

Här några av de media-kommentarer till EU:s Sacharovpristagare Oleg Sentsov från Charkovs invånare:
“Våga bara inte säga ett ord till om Charkov, Kernes och miljontals människors födelseplats”
”Det enda positiva du kan göra med ditt liv är, för det första, att hålla munnen evigt stängd, och för det andra är att sluta visa oss dina filmer så att man slipper må illa”.
”Herregud! att Sentsov visade sig vara en sån ynklig skit”.
”Titta bara Oleg, hur många som kom för att ta farväl av Gennadij Kernes! Du kan jämföra det med hur många människor som kom till biograferna för se din talanglösa film "Numbers" och stannade till slutet ...”

Gennadij Kernes var av judisk börd något som i dagens laglösa Ukraina knappast är en fördel.

Till begravningen kom utöver familj och närmaste vänner, också 10 000 tals Charkovbor. Kiev, Odessa och Dnepropetrovsks borgmästare fanns där samt ledamöter från Ukrainas parlament bl. andra oppositions- och partiledaren för Oppositionsplattformen - för livet, Jurij Bojko.
Ukrainas nuvarande USA kontrollerade president Volodymyr Zelenskyj (Porosjenko light), lyste däremot med sin frånvaro.

Det är alltså ”kulturpersoner” som Oleg Sentsov som på ett statskontrollerat SVT Kultur fått och får uppmärksamhet och firas som ”berömd konstutövande” filmregissör och inte som terrorist-aktivist.
Denna gång hyllas han även av en ”oberoende” SVT-russofob med namnet Stig Fredriksson som nu äntligen hittat hem och då till Expressens kultursida.
Så här beskriver han än idag om Oleg Sentsov, 6 år efter den USA-ledda statskuppen i Kiev:

”Han deltog i revolutionen på Majdantorget i Kiev och stannade där tills presidenten Janukovytj flydde till Ryssland. Då återvände han till Simferopol och hjälpte bland annat till med att evakuera ukrainska armésoldater till fastlandet, undan ockupanterna från Ryssland.”
Stig Fredrikson intervjuar Oleg Sentsov: ”Det svåra är att bli av med ”Putin” (expressen.se);

Vad Stig Fredriksson ”glömmer” att berätta är Oleg Sentsovs medverkan i anlagda bränder i regionala partilokaler/administrationsbyggnader, planerade attentat mot firandet av Segerdagen den 9 maj, Den okände soldatens grav och ett Lenin monument i Simferopol (Krim) som filmregissören  och hans vänner från Första sektorn utfört eller planerat att utföra innan de greps. I deras utrustning fann säkerhetstjänsten FSB spängämnen, denatorer, säkringar, vapen och verktyg.

Det är alltså denne filmregissör Oleg Sentsov som efter att han dömts för terrorbrott på Krim, påbörjade en hungerstrejk och som enligt SVT:s Elin Jönsson varade i 144 dagar.
De läkare som har läst om detta på SVT måste med en enda rörelse tagit sig för pannan undrat om reporten har alla förståndsförmögenheterna på plats. Tyvärr var och är hon inget undantag bland medarbetare på SVT/SR Kultur.

Wikipedia skriver nämligen så här:
”De tre första dagarna av hungerstrejkande använder kroppen fortfarande glukos som energi. Därefter börjar kroppen bearbeta kroppsfettet. Efter ungefär 3 veckor av för lite föda, så går kroppen in i svältläge. Vid det här tillfället börjar kroppen att bryta ner muskler och andra kroppsorgan. Det finns exempel på hungerstrejkare som har överlevt mellan
52 och 73 dagar.” 

Oleg Sentsov ”hungerstrejkade” i 144 dagar. Vad han inte kände till var att hans cell och hans ”hungerstrejk” liksom andra celler övervakades med kamera. 
Efter 100 dagars hungerstrejk skrev samma ”oberoende” SVT reporter Elin Jönsson:
”Putin tycks helt obekymrad inför det faktum att Sentsov ligger för döden. Även om något helt oförutsägbart händer (vilket ändå inte går att utesluta i ett land som Ryssland) kan det redan vara för sent för den ukrainske regissörens sviktande, om än envist bankande hjärta.”

Idag har denne Oleg Sentsov lagt filmandet (efter senaste filmfiaskot) på hyllan och tagit på sig ”politikeruppgiften” för att fortsätta utföra diverse hjältebränder och attentat på Krim (Krims nyinvigda bro nämns i ukrainsk media) då han inte förkunnar för historie- och aningslösa skaror ”monokromer” inom EU och i Sverige sina gudomliga visdomsord om sin egen landsman Gennadij Kernes bortgång.

SVT Kultur och dess ”oberoende” Ryssland/Ukraina korrespondenter
har en oändligt lång väg att vandra i sin tolkning av ett tovigt demokratiskt samhälles styrelseskick med alla dess oantastliga värderingar.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Tommy Frost
  28 december 22:50

  Rättelse: Jag skrev i inlägget "Första sektorn". Rätt ska vara "Högra Sektorn".
  Enligt Wikipedia är det Högra Sektorn en ultranationalistisk grupp som bildades under demonstrationerna i Kiev 2013–2014.

 2. Lars Drake
  29 december 16:32

  En intressant berättelse som inte finns någonstans i MSM.