Regeringen och (v) överens om välfärd utan vinstintresse

S-MP-regeringen och Vänsterpartiet är överens om vinsterna i välfärden. Förslaget innebär att skattepengarna ska gå till verksamheten de är avsedda för och att överskott ska återinvesteras i verksamheten.

– Vi är mycket nöjda med att vi nu är överens om att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten, säger Ulla Andersson, som lett Vänsterpartiets förhandlingsdelegation.

Kravet på återinvestering ska omfatta skola inklusive förskola, äldreomsorg, vård samt HVB-hem.

Besluten ska föregås av en utredning och förslaget ska läggas som en proposition av regeringen 2016. Utredningen ska även beakta följande:

– Införandet av en syftesparagraf i bolagsordningen eller andra styrande urkunder, med innebörden att verksamheten är syftet, inte att dela ut vinst till ägarna.

– Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått.

– Hur SVB, eller andra nya bolagsformer, bör användas i välfärden.

– Ett bemanningskrav, som reglerar att privata aktörer inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst.

– Tillståndsprövning av alla aktörer inom välfärden.

– Regeringen och Vänsterpartiet vill ge kommunerna avgörandet över nyetableringen av skolor med vinstsyfte.

Överenskommelsen innebär att tvångs-LOV ska upphävas. Ett nytt regelverk angående valfrihetssystem blir gällande då nya regler för att begränsa vinsterna i välfärden börjar gälla. I avvaktan på ny lagstiftning ska de kommuner och landsting som väljer att tillämpa LOV kunna begränsa antalet utförare och pröva avtalen regelbundet. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.

Överenskommelsen innebär även att skatteplanering begränsas, att det ska vara möjligt att ställa krav på kollektivavtal eller motsvarande vid offentlig upphandling av tjänster, att offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden, att ekonomin ska redovisas på enhetsnivå, att försäkringspatienter inte ska kunna gå förbi kön i den offentligfinansierade vården samt att universitets- eller regionsjukhus inte ska kunna privatiseras.

Enligt överenskommelsen tillåts en ”ränta” som motsvarar statsräntan plus ”ett ensiffrigt belopp på den undre halvan av skalan”. Att döma av reaktionerna hos motståndarna till ett vinststopp är uppgörelsen mycket framgångsrik.

– Det är Vänsterpartiet som är den stora vinnaren i dag. Friskoleöverenskommelsen är ju härmed död och begraven från de rödgrönas sida, säger Jan Björklund till Dagens industri.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på arbetsgivareorganisationen Almega talar om att nedmonteringen av den svenska välfärden nu har börjat.

Hela överenskommelsen hittar du här.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer