LO: Det krävs stimulanspaket på 70 miljarder

LO presenterarade idag sin rapport Ekonomiska utsikter hösten 2014. För att vända konjunkturen krävs ett slopat överskottsmål och ett kraftigt stimulanspaket på 70 miljarder kronor.

”Troligen har Sverige inte någon gång under efterkrigstiden haft större anledning att genomföra en finanspolitisk stimulans”, skriver LO i sin rapport.

Stiumlanspaketet kommer enligt organisationen att öka sysselsättningen med drygt 100 000 personer och att arbetslösheten sjunker med 2 procentenheter.

I den mycket läsvärda rapporten konstateras att framförallt Europa befinner sig i en mycket allvarlig situation, där penningpolitik inte längre kan lösa problemen.

Samtidigt som regeringens satsningar sågas för att vara för små och överskottsmålet anses vara överspelat visas också diagram över att statsskulderna i euroområdet har ökat kraftigt sedan finanskrisen 2008.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer