Desperat ECB stödköper för 1 080 miljarder euro

Europeiska centralbanken blir alltmer desperat över den havererade ekonomin i Europa. De traditionella räntesänkningarna har inte hjälpt och nu påbörjas istället ett gigantiskt stödköpsprogram av statsobligationer. Risken är dock att stödköpen på sikt förvärrar läget.

ECB-chefen Mario Draghi meddelade i torsdags att Europeiska centralbanken från och med mars månad kommer börja stödköpa stadsobligationer för hisnande 60 miljarder euro per månad fram till september 2016. Totalt landar siffran på 1 080 miljarder euro.

Stödköpen som till 80 procent kommer att göras av nationella centralbanker kommer öka priserna på stadsobligationer och på så vis minska avkastningen/räntan. Kapitalisterna förväntas då flytta kapital till länder där räntan är högre, till exempel USA. Konsekvensen blir att euron sjunker i värde och det blir lättare att exportera varor. Med en svagare valuta förväntas även den importerade inflationen öka då importerade varor bli dyrare.

Förhoppningen är också att bankerna ska bli mer benägna att låna ut pengar till företag och hushåll vilket ska få fart på ekonomin. Alla är dock inte övertygade att stödköpen kommer att hjälpa ens på kort sikt. Risken är överhängande att den största effekten blir att börs- och bostadsbubblorna pumpas upp ännu mer. Resultatet hänger till stor del också på om pengarna verkligen lånas ut av bankerna eller om de stannar där.

Ekonomins verkliga problem är att företagen under årtionden gjort jättevinster på den arbetande befolkningens bekostnad vilket urholkat köpkraften och incitamenten för företagen att nyinvestera.

Eurozonen har för närvarande en arbetslöshet på 11,5 procent och deflation på 0,2 procent i december.

Läs mer:

Tidningen Affärsvärlden

SVT nyheter

ECB:s presskonferens om stödköpen

This is money UK

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer