Den liberala Fp-smockan mot flyktingarna

Fyra högt uppsatta folkpartister tar idag bladet från munnen och bekänner färg på DN Debatt. Det är intressant läsning. Självbilden av humanism brukar ju vara enorm hos ”liberalerna” men nu vill de alltså att färre människor på flykt ska tas emot i Sverige.

Det är en häpnadsväckande läsning. Inte ett ord i hela artikeln om vad som ligger bakom de konflikter som gör att människor tvingas fly för sina liv. Inte ett ord om var dessa människor i stället ska ta vägen när Folkpartiet bygger murar och förvägrar dem en säker ort. Texten innehåller faktiskt inte ett enda ord som tyder på någon som helst medkänsla.

Folkpartisterna bygger sina resonemang på tre märkliga punkter.

  1. Det byggs för få bostäder i Sverige, under förra året 28 000, och bostäderna riktar sig inte till gruppen flyktingar. Kanske idé att satsa på bostadsbyggandet då? Varför inte en tiondel av summan som ni Folkpartister genom jobbskatteavdragen subventionerade främst de rika med? För investeringsbidrag på runt tio miljarder skulle 120 000 lägenheter kunna byggas. (Jämför)
  2. ”Ett ökat antal asylsökanden innebär ett tryck på nya skolor, förskolor och vårdcentraler.” Jo, tjena. Det är vad som brukar hända när befolkningen ökar. Och tidigare tycks ni inte ha brytt er ett smack om att skolresultaten dyker och att personalen går på knäna. Kanske dags att satsa ett par miljarder extra på detta istället för subventioner till de rika? För ni kan väl ändå inte påstå att Sverige är ett fattigt land?
  3. Arbetslösheten är 17 procentenheter högre hos utrikes födda än hos inrikes födda. Se då till att folk får jobb! Det finns massor att göra i detta land. Inte minst inom vård, omsorg och skola. Men också på andra ställen. Den nyliberala politiken har varit en total katastrof för den ekonomiska utvecklingen i Sverige sedan 1991. Från att arbetslösheten under decennier tidigare legat på runt 2 procent ligger den sedan det nyliberala systemskiftet på runt det fyrdubbla.

Låt oss sätta saker i perspektiv.

Och sedan ett par extra tillägg.

  • De rikaste 80 personerna i världen äger mer än de 3,5 miljarder fattigaste enligt hjälporganisationen Oxfams rapport. Ett problem enligt Folkpartiet?
  • Enligt de flesta undersökningar så är invandring dessutom lönsam för ett land. Men anledningen till att ta emot dem som flyr vilar på helt andra motiv, nämligen SOLIDARITET.
Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Hot mot mänskligheten

Detta är en uppgraderad version av mitt tal på Folk och Freds konferens januari 2022. Foto, L Drake. Vad är stort och vad är smått det är grundfrågan i mitt inlägg. Solens expansion, en stor meteor eller ett storskaligt kärnvapenkrig kan var och en leda till att mänskligheten utplånas. Övriga hot kan medföra ett mer […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Satsa på avspänning mellan Öst och Väst!

Läget i Europa är spänt genom den konfliktfyllda relationen mellan Ryssland och USA/NATO. Ryssland har lagt fram ett förslag till fördrag med USA och NATO. Det har uppfattats som ultimatum, medan Ryssland säger sig vara berett att diskutera förslaget. I fokus i debatten är Rysslands krav att Nato inte ska få utvidgas österut. Detta vill […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer