Liveuppdatering: Följ Blockupy-protesterna i Frankfurt (del 1)

Följ protesterna mot ECB vid invigningen av nya skrytbygget i Frankfurt direkt på Synapze.

OBS! Senaste uppdateringarna och fler bilder hittar du på del 2, https://www.synapze.se/?link=article&key=14020

13:20 De 40 uppges vara släppta efter att de tvingats identifiera sig.

13:00 Protesterna på Hanauer Landstraße ska tydligen vara relaterade till att ett 40-tal demonstranter av oklara skäl stängts in av polisen på en gata.

12:55 Svenska demonstranter som deltagit vid en annan blockadpunkt berättar om grovt polisvåld: ”Vissa av dem beter sig som fotbollshuliganer”. En kvinna har blivit utsatt för en tryckspark, men mår ändå bra. En annan demonstrant, okänd, sågs misshandlas med batonger liggandes på marken.

12:38 Demonstrationen på Hanauer Landstraße har omvandlats till en stående protest mot de många gripandena (350 enligt nyheterna) och polisvåldet. Samtidigt återsamlas många på Naxus, en teater som tjänar som hållpunkt för information och bespisning, och laddar inför eftermiddagens stora demonstration.

11:06 Den spontana demonstrationen har svält till en stor massa med flera tusen deltagare. Polisen spärrar av gatorna och allt stannar upp. Nu en sorts ”stand off” mellan oss och polisen, som uppenbarligen inte uppskattar vår improvisationsförmåga.

10:31 Slagord: Siamo tutti antifascisti!

10:30 Blockaden vid ”vår” punkt kulminerar i en demonstration, uppskattningsvis 3 000 deltar.

10:14 Vår vängrupp lämnar blockaden och äter vid en ”food point”, bra gratis mat till demonstranter. Imponerande infrastruktur. Ytterligare uppdateringar kommer vid 14:00, då den stora demonstrationen påbörjas!

9:30 Blockaden, åtminstone den vi deltar, kan anses som lyckad. Antikapitalistiska slagord och många färggranna banderoller.

9.20 Blockaden av ECB är nu i lugna former jämfört med morgonens aktioner.

9:00 Blockaden får tillströmning av ytterligare några hundratal. Stämningen är god, även om det just nu inte händer så mycket.

8:30 Information går ut om att samtliga blockadpunkter intagits. Jubel och antikapitalistiska slagord. Polisen marscherar samtidigt lite provokativt fram och tillbaka, men folk håller sig lugna.

07:43 Vi har nått en av blockadpunkterna. Några hundratal håller denna. Här är det lite lugnare. Min vängrupp beslutar sig för att delta här, då det är svårt att få överblick över vad som pågår.

07:04 Tårgasen ligger tät i luften efter sammanstötningar mellan svarta blocket och polisen. En bil har fattat eld och en bank har blivit vandaliserad.

Kl.6:20, på väg till utgångspunkten för en av blockaderna. Den svenska gruppen på ca 20 personer har bestämt sig för att hålla ihop, men har också delat in sig i mindre s.k. vängrupper. Tillsammans rör vi oss mot en av blockadpunkterna, även kallat för ett av aktionens fingrar. Fingertaktiken har använts tidigare med viss framgång under protester mot G8-toppmötet i Rostock/Heiligendamm 2007. Likt fingrar som dras i sär och sammanfogas rör sig gruppen växelvis tillsammans, växelvis utspridda, och kan på så sätt runda polisens blockader. Det är åtminstone tanken.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer