Finanspolitisk utredning om överskottsmålet

Finansminister Magdalena Andersson öppnar nu för att släppa in borgarna till en utredning av överskottsmålet och det finanspolitiska ramverket. Hur en offensiv politik nu ska bli möjlig är svårt att se.

Allianspartierna vill ha en större översyn av hela det så kallade finanspolitiska ramverket som består av överskottsmål, utgiftstak för staten, samt balanskrav för kommunerna.

Samtidigt ställer sig Magdalena Andersson enligt Dagens Industri frågande till vad allianspartierna egentligen vill med översynen.

– Vill de ta bort ett mål för finansiella sparandet, vill de ta bort utgiftstaket, vill de avskaffa finanspolitiska rådet? Vad är det de inte tycker har fungerat bra?

Borgarna vill att den nya utredningen ska vara klar våren 2017. Det är alldeles för lång tid, anser Magdalena Andersson.

Oavsett utredningens tidsplan inställer sig två viktiga frågor:

* Kommer socialdemokraterna vilja satsa offensivt för att rädda Sverige ur den ekonomiska krisen och samtidigt göra ordentliga välfärdssatsningar och bygga bort bostadsbristen mm?

* Kommer allianspartierna i så fall verkligen godkänna en sådan budget i riksdagen hellre än att bryta decemberöverenskommelsen?

Risken är stor att svaret på båda frågorna är nej.

Foto: Cassock, Wikimedia commons

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer