Socialdemokraternas kongress öppnar för stora investeringar

Kravet på en mer offensiv politik med ökade investeringar dominerar S-kongressen i Västerås, skriver Dagens Industri.  Beslut om att gå från överskottsmål på 1 procent till ett balansmål förväntas att fattas, vilket enligt finansminister Magdalena Andersson kommer att frigöra 40 miljarder kronor om året för att öka de offentliga investeringarna.
Socialdemokraterna är klämda mellan föråldrade nyliberala ekonomiska teorier och verkligheten. Med deflation, 8,3 procent arbetslöshet och en gigantisk bostadsbrist är det nu uppenbart för alla att det behövs stora offentliga investeringar.
Många kongressombud vill se en mer offensiv politik och stora lånefinansierade investeringar, i likhet med det investeringspaket på 70 miljarder kronor som LO föreslagit, skriver Dagens Industri.

En av kongressens arbetsgrupper presenterade under dagen en rad förändringar i förslaget till en ny jobbpolitik. I förslaget ska investeringarnas andel av BNP öka under mandatperioden. Bland annat genom att dagens överskottmål på 1 procent ska ersättas av ett balansmål, och att tillåta lån till vissa strategiska projekt som till exempel gjordes när Öresundsbron byggdes, skriver Dagens Industri.

Finansdepartementet arbetar nu på att ta fram en investeringsplan till höstens budget. På finansdepartementet pågår ett arbete med att ta fram en investeringsplan redan till höstens budget. LO-basen och partistyrelseledamoten Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar det så här:
– Då ska vi ha ett helt annat fokus i budgeten på de offentliga investeringarna. Man lägger ett utgiftstak för fyra år i rad. Då är tanken att man också ska lägga en investeringsplan för fyra år där man inte låter investeringarna bli en restpost i budgeten utan att vi har ett väldigt tydligt fokus.

En lånefinansierad investeringsbudget avärdas dock kategoriskt av finansministerns som håller fast vid retoriken om finansieringar ”krona för krona” (regeringens i december nedröstade budgetproposition balanserade dock bara med hjälp av lån på 33 miljarder). Magdalena Andersson kommer säga att budgeten balanserar över konjunkturcykeln.
Mycket talar alltså för att budgeten i höst kommer vara betydligt mer offensiv än tidigare. Redan i vårbudgeten höjdes budgettaket dessutom med 41 miljarder för 2016 vilket vittnar om framtidsplanerna. Det öppnar som vi tidigare skrivit för en hård politisk strid.


Mer läsning:

Därför kan S tvingas gå åt vänster

Höjt utgiftstak öppnar för storsatsningar och hårda strider

Nu måste vänstern visa vägen ur ekonomiska krisen

LO-rapport: Totalrenovering av Sverige

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer