CIAs tortyr och lögner dokumenterade

Guardian har en djuplodande artikelserie om CIAs tortyr och lögner.

Listan över lögner är lång, här är ett urval:

– CIA torterade minst 119 personer under Bush regeringstid, en del av dem till döds. Det ljög CIA och Bush-regeringen om tills dess att det blev ohållbart.

– CIA hävdade att tortyren gav värdefull information. Det var en lögn och interna dokument visade att de visste att det inte fungerade. CIA fortsatte ändå och de som inte ville tortera längre blev förflyttade.

– CIA visste att en del av de man kidnappat var helt oskyldga och fortsatte tortera dem. Det ljög också CIA om.

– CIA dolde information för det Senats-utskott som utredde tortyren och ljög om att ha givit all information.

– När en hängiven tjänsteman vid namn Daniel Jones läste igenom allt sm han fick tillgång till och hittade dokument som visade att CIA ljög hackade CIA hans dator. Och ljög om det.

– När rapporten ändå blev färdig ville CIA blockera en massa delar som de hävdade skulle kunna sätta agenter i fara. Till exempel ville de blockera de bitar som visade att CIA-anställda som var dömda för våldsamma brott hade fått agera torterare och att de som torterat gjort karriär på det. Att det skulle kunna sätta agenter i fara var en lögn eftersom de redan var ersatta av kodord och när senatorerna kunde visa det blev det istället en fråga om moralen hos de CIA-anställda.

– Vita huset backade upp CIA eftersom sanningen om CIAs tortyr kunde skada amerikanska intressen. Därför ville de fortsätta ljuga.

– Till slut publicerades ändå rapporten och låg till grund för ett tillägg till CIAs budget som säger att de inte får tortera. Och de menar CIA att de inte heller längre gör. Om de inte ljuger om det vill säga.

Läs gärna hela artikelserien på Guardian, del 1del 2 och del 3.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer