Vänsterblocket i Portugal starkt framåt

Vänsterblocket (Bloco de Esquerda) gick starkt framåt i söndagens portugisiska parlamentsval och fick 10,2 procent av rösterna, en fördubbling mot valet 2011.

Valet vanns av högerkoalitionen ”Portugal först” bestående av ”Socialdemokraterna” och ”Folkpartiet” som regerat landet sedan 2011 och genomfört trojkans nedskärningspolitik. Regeringen fick stor hjälp inför valet då ECB introducerade ett stödprogram för offentliga sektorn och lägre räntor. Skillnaden mot behandlingen av Grekland och Syriza är markant. Det rapporteras också att arbetslösheten har fallit de senaste två åren, samtidigt som statsskulden fortsatt att öka. (Från 80 procent 2009 till 130 procent av BNP idag) vilket väcker många frågor.

20 procent röstade antikapitalistiskt

I brist på kraftfull opposition från Socialistpartiet gick vänstern kraftigt framåt. Vänsterblocket gjorde sitt bästa val någonsin och fick 10,2 procent av rösterna och Kommunistiska partiet 8,2 procent. Totalt röstade alltså nästan 20 procent av befolkning på antikapitalistiska partier.

Vänsterblocket är en del av den nya vänstern i Europa och skapades 1999 som en sammanslagning mellan kommunister, trotskister och socialister; ”Folkets demokratiska union”, ”Revolutionära socialistpartiet” och ”Politik 21”

Vänsterblockets framgångar är också viktiga inför valet i Spanien i december och visar att vänstern inte låtit sig stoppas av utvecklingen i Grekland. I valrörelsen framhöll Vänsterblocket att ansvaret vilar på den europeiska eliten, samtidigt som de framförde kritik av EU och euron.

Portugal är ett av de länder som drabbats hårdast av den nyliberala krisen. Arbetslösheten ligger idag på över 12 procent.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer