Hedersförtryck vanligt i Stockholms förorter

Hedersförtryck vanligt i Stockholms förorter

Föreningen Varken Hora eller Kuvad har frågat 1 100 ungdomar mellan 12 och 18 i segregerade Stockholmsförorter om hur de upplever sin egen frihet. 28 procent av de tillfrågade tjejerna säger att de är mycket hårt kontrollerade hemifrån.

– Det är väldigt sorgligt och fruktansvärt, men tyvärr inte överraskande att en så hög andel flickor är utsatta. Trots hundramiljontals satsningar på området årligen sedan Fadime mördades för fjorton år sedan är problemet fortfarande stort och växande. Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade, säger Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken Hora eller Kuvad och riksdagsledamot för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Enligt undersökningen får 83 procent av tjejerna bara får vara kompisar med tjejer. 73 procent av dem får inte vara ihop med någon innan de gifter sig och 56 procent får inte delta i fritidsaktiviteter där också pojkar deltar, skriver Aftonbladet. Över 70 procent av tjejerna säger att deras föräldrar förväntar sig att de inte har sex innan äktenskap.

– Det är grundläggande rättigheter som samhället misslyckats med att ge dem. Det gör att flickor och kvinnor inte kan fatta egna beslut, säger Amineh Kakabaveh.

Även killarna utsätts för hårt tryck hemifrån. Till exempel får 62 procent av dem bara ha killkompisar. Förklarande faktorer är bland annat utbildning och religion, även om det graden av kontroll och frihet varierar kraftigt även hos starkt troende föräldrar.

Hela rapporten läser du här.

Föreningen Varken Hora eller Kuvad

Foto: Per Pettersson, Wikimedia com

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer