Hedersförtryck vanligt i Stockholms förorter

Hedersförtryck vanligt i Stockholms förorter

Föreningen Varken Hora eller Kuvad har frågat 1 100 ungdomar mellan 12 och 18 i segregerade Stockholmsförorter om hur de upplever sin egen frihet. 28 procent av de tillfrågade tjejerna säger att de är mycket hårt kontrollerade hemifrån.

– Det är väldigt sorgligt och fruktansvärt, men tyvärr inte överraskande att en så hög andel flickor är utsatta. Trots hundramiljontals satsningar på området årligen sedan Fadime mördades för fjorton år sedan är problemet fortfarande stort och växande. Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade, säger Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken Hora eller Kuvad och riksdagsledamot för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Enligt undersökningen får 83 procent av tjejerna bara får vara kompisar med tjejer. 73 procent av dem får inte vara ihop med någon innan de gifter sig och 56 procent får inte delta i fritidsaktiviteter där också pojkar deltar, skriver Aftonbladet. Över 70 procent av tjejerna säger att deras föräldrar förväntar sig att de inte har sex innan äktenskap.

– Det är grundläggande rättigheter som samhället misslyckats med att ge dem. Det gör att flickor och kvinnor inte kan fatta egna beslut, säger Amineh Kakabaveh.

Även killarna utsätts för hårt tryck hemifrån. Till exempel får 62 procent av dem bara ha killkompisar. Förklarande faktorer är bland annat utbildning och religion, även om det graden av kontroll och frihet varierar kraftigt även hos starkt troende föräldrar.

Hela rapporten läser du här.

Föreningen Varken Hora eller Kuvad

Foto: Per Pettersson, Wikimedia com

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer