Sverige på lista över sju ekonomier som kraschar snart

Att Sverige har en bostadsbubbla är känt, att Sveriges tillväxt drivs av en lånebubbla är kanske inte lika känt. När ekonomin drivs av en lånebubbla är kraschen en fråga om när, inte om. Det menar den australiensiska nationalekonomen Steve Keen i en artikel på forbes.com.

Keen, vars främsta område är den australiensiska fastighetsbubblan, menar att när BNP-ökning drivs av ökning av privata skulder och dessa skulder vuxit till en kritisk nivå, är skuldkrisen en tidsfråga. Skulderna kan inte öka hur länge som helst om förmågan att betala dem inte ökar lika snabbt, och därför blir skulders tillväxt som andel av BNP som ett kritiskt mått.

Keens lista på länder vars skulder är mer än 175% av BNP och vars skulder ökar med mer än 10% under 2015 är:

  • Kina
  • Australien
  • Sverige
  • Hong Kong
  • Korea
  • Kanada
  • Norge

När exakt kriserna kommer går inte att förutspå, eftersom det beror på låntagarnas villighet att låna, bankernas villighet att låna ut och staternas villighet och möjlighet att hålla uppe de bubblor som finansbubblorna finansierar. Keen tippar dock på en krasch inom tre år.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer