”TTIP-förhandlingarna har havererat”

Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA har misslyckats, sa Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel under söndagen och uttryckte tvivel på att det planerade frihandelsavtalet blir av.

– Enligt min åsikt har förhandlingarna med USA i praktiken misslyckats, även om ingen på riktigt erkänner det, sa Sigmar Gabriel under söndagen rapporterar AP

TTIP, Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, är mycket kontroversiellt och dess motståndare menar att det kraftigt inskränker demokratin då storföretag ska kunna stämma länder om de inför lagar som påverkar företagens vinster negativt, till exempel genom miljökrav.

Första förhandlingsrundan för TTIP startade i juli 2013. Enligt Sigmar Gabriel har de båda parterna dock fortfarande inte efter 14 rundor av förhandlingar kommit överens på en enda punkt i de 27 kapitel som har diskuterats.

Både Bryssel och Washington vill komma fram till ett avtal innan årets slut. Uttalandet från en ledande företrädare för Europas största ekonomi tyder dock på allvarliga problem.

Det folkliga motståndet mot avtalet är också starkt i Tyskland och en nationell protestdag mot avtalet planeras 17 september, rapporterar AP.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer