”TTIP-förhandlingarna har havererat”

Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA har misslyckats, sa Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel under söndagen och uttryckte tvivel på att det planerade frihandelsavtalet blir av.

– Enligt min åsikt har förhandlingarna med USA i praktiken misslyckats, även om ingen på riktigt erkänner det, sa Sigmar Gabriel under söndagen rapporterar AP

TTIP, Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, är mycket kontroversiellt och dess motståndare menar att det kraftigt inskränker demokratin då storföretag ska kunna stämma länder om de inför lagar som påverkar företagens vinster negativt, till exempel genom miljökrav.

Första förhandlingsrundan för TTIP startade i juli 2013. Enligt Sigmar Gabriel har de båda parterna dock fortfarande inte efter 14 rundor av förhandlingar kommit överens på en enda punkt i de 27 kapitel som har diskuterats.

Både Bryssel och Washington vill komma fram till ett avtal innan årets slut. Uttalandet från en ledande företrädare för Europas största ekonomi tyder dock på allvarliga problem.

Det folkliga motståndet mot avtalet är också starkt i Tyskland och en nationell protestdag mot avtalet planeras 17 september, rapporterar AP.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer