”TTIP-förhandlingarna har havererat”

Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA har misslyckats, sa Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel under söndagen och uttryckte tvivel på att det planerade frihandelsavtalet blir av.

– Enligt min åsikt har förhandlingarna med USA i praktiken misslyckats, även om ingen på riktigt erkänner det, sa Sigmar Gabriel under söndagen rapporterar AP

TTIP, Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, är mycket kontroversiellt och dess motståndare menar att det kraftigt inskränker demokratin då storföretag ska kunna stämma länder om de inför lagar som påverkar företagens vinster negativt, till exempel genom miljökrav.

Första förhandlingsrundan för TTIP startade i juli 2013. Enligt Sigmar Gabriel har de båda parterna dock fortfarande inte efter 14 rundor av förhandlingar kommit överens på en enda punkt i de 27 kapitel som har diskuterats.

Både Bryssel och Washington vill komma fram till ett avtal innan årets slut. Uttalandet från en ledande företrädare för Europas största ekonomi tyder dock på allvarliga problem.

Det folkliga motståndet mot avtalet är också starkt i Tyskland och en nationell protestdag mot avtalet planeras 17 september, rapporterar AP.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer