”TTIP-förhandlingarna har havererat”

Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA har misslyckats, sa Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel under söndagen och uttryckte tvivel på att det planerade frihandelsavtalet blir av.

– Enligt min åsikt har förhandlingarna med USA i praktiken misslyckats, även om ingen på riktigt erkänner det, sa Sigmar Gabriel under söndagen rapporterar AP

TTIP, Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, är mycket kontroversiellt och dess motståndare menar att det kraftigt inskränker demokratin då storföretag ska kunna stämma länder om de inför lagar som påverkar företagens vinster negativt, till exempel genom miljökrav.

Första förhandlingsrundan för TTIP startade i juli 2013. Enligt Sigmar Gabriel har de båda parterna dock fortfarande inte efter 14 rundor av förhandlingar kommit överens på en enda punkt i de 27 kapitel som har diskuterats.

Både Bryssel och Washington vill komma fram till ett avtal innan årets slut. Uttalandet från en ledande företrädare för Europas största ekonomi tyder dock på allvarliga problem.

Det folkliga motståndet mot avtalet är också starkt i Tyskland och en nationell protestdag mot avtalet planeras 17 september, rapporterar AP.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer