Trumps tal en odyssé av visioner

Igår höll Donald Trump sitt första tal för kongressen. Det var ett tal fyllt av visioner om ”en ny amerikansk storhetstid”. Men också av hets mot papperslösa invandrare. Strategin är tydlig, appellera brett över klassgränserna och skapa gemensamma fiender.

Inte oväntat så pendlar USA:s president Trump mellan hätska utspel och attacker mot sina påhittade fiender, och att iklä sig en seriösare skepnad. Ett i jämförelse seriöst och ”sansat” tal som det igår krävs för att behålla greppet och behålla legitimitet hos en tillräckligt stor andel amerikaner.

Talet till kongressen präglades av konservativ moral och fascistiska tankefigurer. Huvudparollen ”make america great again” är fortsatt ledmotiv och operationaliseras genom slogans som ”buy American, and hire American” vilket signalerar USA:s omsvängning mot ökad nationalism och protektionism.

Investeringsprogram och miljontals nya jobb

Men talet var som tidigare också fyllt av visioner.

– Jag kommer att återföra miljontals jobb. Att skydda våra arbetstagare innebär också att reformera vårt system för laglig invandring. Det nuvarande, föråldrade systemet pressar ned lönerna för våra fattigaste arbetare, och sätter stor press på skattebetalarna.

Trump talade också om sitt stora investeringsprogram och återuppbyggnad av infrastrukturen.

– För att lansera vår nationella ombyggnad, kommer jag att be kongressen att godkänna lagstiftning som ger ett 1$ biljoner investeringar i infrastrukturen i USA – finansierad genom både offentligt och privatt kapital och som kommer att skapa miljontals nya jobb.

En stor del handlade också om att riva upp Obamacare som enligt Trump är en katastrof, och att sänka skatterna.

– Mitt ekonomiska team utvecklar en historisk skattereform som kommer att minska skatten för våra företag så att de kan konkurrera och frodas överallt och med alla. Samtidigt kommer vi att ge massiva skattelättnader för medelklassen.

Ökade militärutgifter

Mer pengar ska också gå till militären vilket är oroväckande då USA redan idag står för runt 37 procent av världens militärutgifter samtidigt som miljontals människor i världen dör varje år på grund av orsaker som lätt kunde åtgärdas med en bråkdel av dessa pengar.

Trump fortsätter tydligt att appellera till överklassen genom skattesänkningar för företagen, till medelklassen genom löften om stora skattesänkningar även för den, och till arbetarklassen genom att lova jobben tillbaka till USA samt genom sina nationalistiska hänvisningar till ”ett folk med ett (gemensamt) öde” liksom utmålandet av papperslösa invandrare (illegala invandrare med Trumps terminologi) som hot. I slutet av sitt tal och enda gången Trump använde personliga öden som exempel var det för att berätta om hur två personer, vars anhöriga är på plats i publiken under kvällen, har blivit dödade av illegala invandrare.

Trumps strategi

Sammanfattningsvis är det som väntat. Trump appellerar brett över klassgränserna, menar att landet under lång tid har misskötts och att han nu ska rätta till detta genom att sätta amerikanska intressen först. De interna klasskonflikterna mellan de rika och arbetarklassen nämns inte alls utan den enda konflikten är mellan det inbillade homogena ”folket” och de illegala invandrarna och tidigare administration (och i andra uttalanden även media och muslimer i allmänhet). På kort sikt är det inte omöjligt att Trump kommer lyckas entusiasmera fler amerikaner. Det är upp till vänstern, ungdomarna och den organiserade arbetarrörelsen att nu slå tillbaka denna konservativa och främlingsfientliga politik och adressera USA:s och världens verkliga problem; en krisande kapitalism och hotet från en akut klimat- och ekosystemkollaps. Då krävs det att vänstern tar initiativet och presenterar de starkaste såväl politiska som ekonomiska visionerna.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer