Stort överskott i offentliga finanserna

Den offentliga förvaltningens finansiella sparande uppgick 2016 till 39 miljarder kronor, eller ett överskott på 0,9 procent av BNP, rapporterar SCB i färsk statistik. Det innebär att regeringen fortsätter driva en betydligt stramare finanspolitik än vad EU kräver och att vi samlar pengar på hög istället för att investera.

Överskottet i finanserna förklaras främst av en ökning av skatteinkomster men också av återbetalningar av EU-avgifter, enligt SCB.

Sveriges finansiella bruttoskuld minskade därmed till 1 820 miljarder kronor, motsvarande 41,6 procent av BNP. Enligt EU:s regler tillåts inte medlemsländernas ha en högre bruttoskuld än 60 procent av BNP och underskottet får inte vara större än 3 procent av BNP. Sverige fortsätter därmed driva en betydligt stramare ekonomisk politik än vad EU-reglerna kräver. Senaste åren det var underskott i statsfinanserna var under Anders Borgs tid som finansminister då den moderatledda regeringen sänkte skatten mest för de rika; 2013 och 2014 var underskotten tillsammans över 100 miljarder kronor, enligt siffror från SCB.

Sveriges statsfinanser är bland de absolut starkaste i världen. Sedan 1990-talet har pengar samlats på hög samtidigt som investeringsbehoven i infrastruktur, skola och välfärd är gigantiska och negligeras. Sveriges finansiella nettoförmögenhet (när även finansiella tillgångar tas med i beräkningen) är 20 procent av BNP, enligt Finanspolitiska rådet. Som jämförelse har EU-länderna i snitt 71 procent i offentlig nettoskuld, Tyskland 57 procent, och USA 89 procent. Sverige skulle därmed om viljan fanns kunna genomföra stora satsningar på infrastruktur och välfärd.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer