Orden socialister bör undvika – vi har hela listan

En stor del i den nyfascistiska rörelsens framgångar hänger samman med dess metapolitiska ansträngningar för hegemoni och utvecklandet av politiska tankeramar. Strategin har varit framgångsrik och kraftigt lyckats förskjuta den offentliga debatten. Så här gör du som socialist för att slippa vara ofrivillig valarbetare åt de politiska motståndarna.

Kognitiva lingvisten George Lakoff ställer upp fyra regler för hur skapandet av tankeramar fungerar (läs mer utförlig beskrivning i artikeln Förslag på nytt språk och ny identitet för vänstern)

För att vänstern ska kunna vinna behöver vi skapa våra egna ramar, men också undvika att förstärka våra motståndares ramar genom att använda deras språk. Här är orden du som socialist ska undvika:

Nono-ord

Nyfascistiska

Politiskt korrekt – Term för att avfärda och attackera de offentliga normer som säger nej till rasism, kvinnohat och homofobi etc. Utrymme ges på så vis för en revoltroll mot ett tänkt kulturellt etablissemang.

Svenskfientlig – En tankeram där allt som drabbar svenskar kan passas in som ett hot och en del av en fientlighet mot ”etniska” svenskar.

Kulturmarxister – Del i strategisk ram där konspirationen om att marxister styr media och vad som får sägas där.

Massinvandring – Förstärkt ord för att få invandringen att låta större.

’Sjuklövern’ – Alla partier, utom Sverigedemokraterna. Ett sätt att skapa en oppositionsroll och bunta ihop alla andra partier som en del av ett etablissemang eller elit.

Systemkollaps – Klassisk fascistisk tankefigur om hotet av nära förestående katastrof.

Sverigevänner – Positiv benämning på sig själva. Vän är mer positivt än främlingsfientlig eller rasist.

Kulturberikare – Ironisk term som används vid brott av invandrare.

Åsiktskorridoren – Figur som syftar att måla upp bilden av åsiktsförtryck av ”kulturmarxisterna” och det ”politisk korrekta” etablissemanget.

Skäggbarn – Term för att försöka avfärda sympati med flyktingbarn genom att bygga upp bilden av att de är överåriga.

Batikhäxa – Nedvärderande ord för humanistisk kvinna, som lyssnar på forskningen och sätter saker i social kontext. Syftar till att utdefiniera personen som en flummig ”hippie”.

Godhetssignalering – Term som syftar till att strategiskt angripa naturliga mänskliga känslor av empati genom att påstå att det handlar om ett utstuderat beteende för att verka god.

Flyktingpaus – Mjukare ord för ”släpp inte in en jävel”.

Alt-right – Term för den amerikanska främlingsfientliga högern i bred bemärkelse. Begrepp som låter onekligen klart mer positivt än ”rasistiska högern” och dessutom insinuerar begreppet att denna grupp är ett alternativ.

Konservativa

Arbetslinjen – Reinfeldts ideologiska centralbegrepp. Rymmer föreställningen att ”Nya Moderaterna” stod för jobbskapande och Socialdemokraterna för bidrag.

Jobbskatteavdrag – Ett begrepp där två ord smitts samman för att förstärka intrycket att skattesänkningarna är till för den som arbetar såväl som för att skapa jobb.

Utanförskap – Term för att styra bort diskussionen från frågor om klass och ekonomiska orättvisor och istället kunna konstruera en ny motsättning där fokus hamnar mer på utbildning, kultur och integration.

Alliansen – Begrepp för de ofta splittrade borgerliga partierna för att skapa illusion av sammanhållning.

Skattetryck – Negativt begrepp för att tala om skatt.

Skattelättnad – Positivt laddat begrepp för att uttrycka ståndpunkten att de rika ska bidra mindre till välfärden.

Arbetsgivare – Ett värdeladdat ord för en kapitalist som hyr en arbetares tid och betalar i lön. Ungefär lika absurt som om systembolaget skulle kallas för ”alkoholgivare”.

Näringslivet – Positivt begrepp för kapitalisters verksamhet. Ger ”näring” åt samhället.

Friskolor – Privatskolor. Omtyckt av de rika.

Det fria skolvalet – Val till privatskolorna. Barnen sållas i låg ålder.

Extremism – praktiskt begrepp för att kunna bunta ihop nazister och antifascister enligt ”kålsuparteorin” där båda är lika dåliga.

Populister – Term för rörelser som ställer ”folket” mot ”eliten”. Används ofta för att slippa tala klarspråk om främlingsfientliga och rasistiska partiers ideologiska hemvist och på så vis hålla sig ”neutral”.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Av Dick Emanuelsson Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA? Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:  ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer