Pensionsåldern höjs trots hög arbetslöshet

Den lägsta pensionsåldern i Sverige höjs från 61 år till 64 år. Det meddelar företrädarna för partierna i Pensionsgruppen (S, MP, M, L, C och KD) i DN Debatt. Detta trots att 300 000 personer i landet är arbetslösa.

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, säger Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, och Per Bolund, ansvarig för AP-fonderna och premiepension i regeringen.

Strandhäll säger också att skatteskillnaderna mellan löntagare och pensionärer ska vara borta helt 2020. Detaljerna och lagförslag kommer att läggas fram över tid.

Men redan nu står klart att den lägsta pensionsåldern i Sverige höjs från 61 år till 64 år. Höjningen kommer att ske i etapper, till 62 år 2020, och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026. 

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden, säger allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen i pressmeddelandet.

Vänsterpartiet är starkt kritiskt till uppgörelsen.

– Man gör det omöjligt i andra änden för människor som inte orkar arbeta att gå i pension. Framför allt till att man höjer den lägsta pensionsåldern, det är många som har tunga jobb inom sjukvård och industrier som inte orkar jobba till 64. De måste kunna få en rimlig pension, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Vänsterledaren påpekar också att kvinnor drabbas hårdast.

– Bland Kommunals medlemmar, som överväldigande är kvinnor, är den genomsnittliga pensionsåldern i dag 63 år. Det är precis de här grupperna som inte orkar arbeta så länge, säger Jonas Sjöstedt.

Även åldern för att ta ut garantipension ska höjas från 65 år till 66 år.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer