Ylva Johansson hotar inskränka strejkrätten

Strejkrätten kan komma att inskränkas. Det hotar den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson med efter konflikten i containerhamnen i Göteborg. Uttalandet och den tillsatta utredningen möter stark kritik från arbetsrättsexperter, Vänsterpartiet och många fackförbund.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till SVT.

Bakgrunden är den långdragna konflikten i Göteborgs containerhamn där Hamnarbetarförbundet avdelning 4 organiserar en majoritet av medlemmarna men arbetsköparen APM Terminals har tecknat kollektivavtal med Transportarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundet har protesterat genom att utlysa stridsåtgärder, punktstrejker och blockader.

APM tog över driften av containerhamnen 2012 och har bedrivit en antifacklig politik där arbetare bland annat har blivit omplacerade som straff och ett skyddsombud har blivit uppsagt efter att ha delat en kritisk bild av hamnen på Facebook. APM har också utlyst stridsåtgärder i form av lockouter och sagt upp 68 tillsvidareanställda, plus alla vikariat och visstidsanställningar som inte förlängs.

Ylva Johansson tillkännagjorde i slutet av maj att en utredning skulle tillsättas för att utreda begränsningar i konflikträtten. Utredningen som ännu inte presenterad och Ylva Johanssons senaste uttalande har mött stark kritik.

– Om direktivens intentioner även blir lag kommer LO:s makt som skiljedomare i gränsdragningsmål  att avskaffas till förmån för rena arbetsgivarbeslut, skrev arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, i tidningen Arbetet i november.

Framför allt rör kritiken att inskränkning i konflikträtten mot arbetsköpare som redan har tecknat kollektivavtal öppnar upp för så kallad avtalshoppning där arbetsköparen kan välja att teckna kollektivavtal med det fack som har sämst villkor.

Junesjö påpekar också att Medlingsinstitutet självt uppskattar antalet förlorade arbetsdagar vid konkurrens om kollektivatal till i genomsnitt 300 dagar per år, under en 16-årsperiod.

– I runda slängar 0,0000075 promille av totala antalet årsarbets-dagar i Sverige. Där har vi problemets storleksordning, skriver Kurt Junesjö.

Ylva Johansson har också mötts av kraftig kritik från flera fackförbund bland annat Pappers, GS och Transport men också från LO.

– Om det läggs ett förslag om inskränkt strejkrätt kommer LO att kraftfullt ta strid mot detta, säger avtalssekreterare Torbjörn Johansson, till ETC.

Även Vänsterpartiet är starkt motståndare till alla typer av inskränkt strejkrätt och menar att arbetarnas position på arbetsmarknaden bör stärkas istället för att försvagas.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer