Natopropaganda i Sveriges Radio

Natos Generalsekreterare, Jens Stoltenberg, gavs möjlighet att i SR på bästa sändningstid propagera för Nato. Redan det bör ifrågasättas. Att det sen innehöll flera exempel på falsk beskrivning av verkligheten gör inte saken bättre.

I början talar han om krig och säger att vi måste förstå historien så att vi aldrig ska behöva uppleva krig igen. Problemet som han ”missar” är att Nato självt startat krig och deltagit i krig där det viktigaste landet i Nato, USA, och några allierade startade krigen. Är det OK att andra utsätts för krig så att vi slipper uppleva det i våra egna länder? USA/Natos metoder har dock inte gjort världen till en säkrare plats, ens för oss själva. Självbedrägeri eller ännu värre?

Stoltenbergs genomgång av Natos historia och roll i världen är en skandal i sig. Att Nato bildades (1949) för att avskräcka Sovjetunionen är inte mycket att invända mot. USA hade redan 1947 formulerat en politik för ”containment” (inringning, inneslutning) av Sovjetunionen och senare även Kina. Motparten till Nato, Warszawapakten, bildades inte förrän 1955. Det är ju inte på något sätt orimligt att tycka att Nato spelat ut sin roll när Sovjetunionen och Warszawapakten upplöstes runt 1990. I stället expanderade Nato för att spela en roll globalt. Med Stoltenbergs syn handlar det om att försvara freden, men för det finns ju redan FN. De som vill fred borde stärka ock sluta upp bakom FN i stället för att satsa på en militär organisation för rika länder som vill behålla sin dominans i världen.

Natos omfattande insatser på Balkan under 1990-talet beskriver Stoltenberg som en humanitär insats mot etnisk rensning.

” Da Nato, med støtte fra Sverige, gikk inn i Bosnia og senere bombet Serbia, fikk vi bred støtte fordi det bidro til å få slutt på brutale etniske kriger.  …

Så noen ganger er det riktig å bruke militær makt.”

Han ”glömmer” att påpeka att Natos angrepp Jugoslavien (Serbien i hans text) var ett grovt folkrättsbrott för att tvinga landet att avstå ett stort område, Kosovo. Nato bombade i 78 dagar – helt utan stöd i FN:s Säkerhetsråd. Detta var dessutom ett brott mot den europeiska säkerhetsordningen som det annars brukar hävdas blev raserad av Rysslands agerande på Krim 15 år senare. Som av en händelse etablerade USA sin näst största militära bas i Europa i Kosovo.

Stoltenberg skryter om Natos krigande i Afghanistan. Det är ju ett exempel på katastrofalt agerande i ett land. Talibanerna är på väg att återta makten efter 20 års meningslöst krigande. Kriget startades av USA och drevs med stöd från Natoländer och några till, som t.ex. Sverige. Han hävdar att AlQaida har trängts tillbaka men ”missar” att tala om att USA, Saudiarabien och några allierade satsade pengar och vapen för att utländska stridande skulle ta sig in i Afghanistan med syfte att slå mot den regering som hade stöd från Sovjetunionen. Det gjordes 1979, fem och en halv månad innan Sovjetunionen gick in med trupp. I detta finner historiska analytiker grunden till AlQaida, men det gör inte Natopropagandister som Stoltenberg.

Även i kampen mot terror anser Stoltenberg att Nato har haft en viktig roll. ”War on Terror” som sjösattes av G W Bush efter terrorattentaten mot World Trade Center den 11 september 2001 har skapat mer terror än det var tidigare, bl.a. som en följd av krigen i Afghanistan och Irak samt Obamas drönarkrig. Inte heller det är något att skryta med.

Det finns ljuspunkter också – t.ex. att Irakkriget och USA:s stöd till Contras i Nicaragua fördöms av Stoltenberg. Helhetsintrycket är likväl att Natos Generalsekreterare sprider falska budskap.

Lars Drake

Anders Romelsjö har anmält inslaget på Sveriges Radio. Anmälan till Granskningsnämnden: Sveriges Radio bryter mot sina regler i dagens Sommarprat och gör Nato-propaganda på bästa sändningstid – Global Politics

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer