Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Det råder en bred enighet i Sverige om att fördöma Rysslands invasion av Ukraina. Jag instämmer i den ståndpunkten. Det är viktigt att få ett slut på våldet, lösa konflikten med förhandlingar och undvika att kriget sprids.

Nu har alla svenska riksdagspartier enats om att skicka vapen till Ukraina. I första hand gäller det pansarskott/granatgevär. Jag anser inte att det är en bra politik. Det verkar vara ett unikt beslut. Hur är det egentligen med det? Här är några exempel från de senaste 60 åren som kanske kan ge svar på den frågan.

Vietnam utsattes för krig under några decennier efter andra världskriget. Först av Frankrike och sedan av USA och några allierade. Olof Palme kritiserade USA:s bombning av Hanoi och en del andra insatser. Under främst 1970-talet blev även Laos och Kambodja bombade. Men Sverige hade ingen militär delaktighet. Då var Sverige en del av den Alliansfria rörelsen.

Afghanistan utsattes för ockupation, av Sovjetunionen 1979-1989 och av USA 2001-2021. Sverige tog avstånd från Sovjetunionens ockupation, men blandade sig inte i. Sverige deltog inte i den första fasen i USA:s krig, men har senare deltagit under Natobefäl i insatser som koordinerats med USA.

NATO bombade Jugoslavien 1999 med syfte att tvinga det landet att avstå från Kosovo. Sverige deltog inte i själva kriget, men hade via FN en roll i uppföljningen.

Irak angreps 2003 av USA med allierade och USA m.fl. länders insatser har ännu inte avslutats. Irakkriget är sannolikt det grövsta brottet mot FN-stadgan under detta millennium. Sverige deltog inte i den första fasen i kriget, men har senare deltagit med egen insats som koordinerats med USA och övriga västländer. Sverige avbröt inte vapenexport till krigförande länder.

Libyen bombades av NATO 2011. Det handlade om ett överskridande av en resolution i FN:s Säkerhetsråd som sanktionerade vapenembargo, flygförbud för Libyens flygvapen och skydd av civila. Det som skedde var bombning av regeringssidan till förmån för motparten i ett inbördeskrig. Sverige biträdde NATO:s bombning genom att med JAS Gripen ta fram information om läget på marken.

Syrien har bombats av flera västländer utan stöd i FN:s Säkerhetsråd och utländska stridande har finansierats av gulfstater och västländer. Det har varit en insats som bidragit till och förlängt det inbördeskrig som pågått i landet sedan 2011. När kriget pågått några år gick Ryssland in med flygstöd till regeringssidans armé, vilket för ett land som angripits kan ses som utvidgat självförsvar. Sverige har bidragit med finansiering till några grupper, men inte skickat vapen.

Jemen har utsatts för omfattande bombning av Saudiarabien som stöds av USA. Sverige har sålt vapen till Saudiarabien liksom till Förenade Arabemiraten som också är inblandade i detta ännu pågående krig. Det är den värsta humanitära katastrofen idag med bl.a. omfattande svält som en följd av en blockad.

Israels krigande mot palestinierna och dess återkommande bombning av Gaza och grannländer har heller inte föranlett någon överföring av svenska vapen.

Det finns förvisso flera andra krig under de senaste 60 åren som kan tas som exempel, men slutsatsen påverkas inte av att några krig utelämnats i denna lista.

Inte i något av dessa krig har Sverige skickat vapen till det land som drabbats av anfall från andra länder. Det gäller oberoende av vilket land som anfallit. Sverige har däremot, som framgår av ovanstående, i några fall bidragit militärt till förmån för det angripande landet (länderna), men inte i inledningsfasen då det mest uppenbara folkrättsbrotten begåtts. Sverige har även bidragit med att överföra information via satellit till de stridande (gissa på vilken sida). Vi får gå ända tillbaka till 1939 när Finland angreps av Sovjetunionen för att finna exempel på överföring av vapen till ett land som drabbats av krig.

Än en gång: är beslutet att skicka vapen till Ukraina ett unikt beslut? Kan det vara så att i tidigare krig har Sverige stått på angriparens sida men nu ställer upp på den angripnas sida och att detta är en ny policy? Det stämmer, men det som bäst beskriver mönstret, och som visar att det är enklare än det verkar, är något annat. Sverige har nämligen ställt upp på samma sida som USA/NATO:s i de krig vi deltagit i. Nu när Ryssland har angripit Ukraina står vi också på samma sida som USA. Det är således inte fråga om ett politikskifte i det avseendet.

Står vapenhjälp till ett land som just angripit ett annat land i strid med FN-stadgan? Ja

Står vapenhjälp till ett land som blivit angripet i strid med FN-stadgan? Nej

Bör ett alliansfritt land blanda sig i ett krig genom att skicka vapen till en part? Nej

Blir Sverige juridiskt och politiskt sett ansvarig part i krigetom vi bidrar med vapen? Ja, sannolikt

Medför Sveriges vapen till Ukraina ökad risk att själva bli ett militärt mål? Ja, i viss mån

Strider det mot svenska regler för export av vapen till krigförande länder? Nej, staten är undantagen från en stor del av aktuell lag

Är nu pågående krig i Ukraina värre än alla övriga krig efter andra världskriget? Nej

Är dagens svenska politiker klokare än de politiker som tidigare lett vårt land? Det finns inget som tyder på det

Mot den ryska invasionen av Ukraina!

Mot alla angreppskrig!

Försvara FN-stadgan!

För svensk alliansfrihet!

Inga svenska vapen till Ukraina!

Verka för dialog, avspänning och fred!

Gillade du artikeln? Dela gärna!

One thought on “Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina

  1. Och så finns det folk som undrar varför jag inte Röstar . På vad ? I ett Parlament som kategoriskt ställer sig på Anstiftarens sida . Mangrant . Nix , jag fick nog för många år sedan när jag såg mönstret . Oavsett vad/vem/hur du röstar , så ger du ditt Medgivande till de övergrepp som pågått sedan WW2 . Och det kommer att fortsätta . Finns inget som pekar att detta fenomen skulle kunna avta . Skulle jag ge mitt godkännande till överfallet på ex Libyen , den mest välfungerande staten i Afrika och stora delar av Världen . Vilken tanke . Men så långt tänker allmänheten inte . Man går snällt till valurnorna i tron att min röst gör skillnad . Ja , så tillvida att du godkänner fortsatta Brott mot mänskligheten . Möjligen det . Men annars kan du med gott samvete tända upp i Spisen eller Pannan med ” din valsedel ” . I allra bästa fall påverkar du inte någonting . Bara underhåller en gammal Myt . Gonatt .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

NATO, Ryssland, Ukraina och vår framtid

Mikael Willgert på Swebbtv har intervjuat mig om svensk Natoansökan, konflikter mellan Öst och Väst och mycket annat. Titta och lyssna. Klicka på länken nedan. Nej till Nato:s tidigare ordf. Lars Drake om Sveriges ansökan – Fjärde Statsmakten 163 – Swebbtv Gillade du artikeln? Dela gärna!    

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer