Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Debatt
2014-08-19

Har svenska politiker förstått vad som händer i Ukraina?

Det enklaste svaret är nej. Den nyhetsförmedling vi haft tillgång till i Sverige har presenterat den bild USA/Nato, EU och regeringen i Kiev vill att vi ska tro på. Deklarationer och fakta som kommer från rebellsidan lyser med sin frånvaro. Ensidigheten i nyhetsförmedlingen är värre än den varit kring israels massaker i Gaza. Svensk press och TV har återgivit vad den israeliska regeringen, USAs utrikesdepartement sagt, men också vad flera andra parter sagt. Den humanitära katastrofen i Gaza har också beskrivits. Den humanitära katastrofen i Ukraina har inte återgivits på samma sätt.

Över 700 000 har flytt till Ryssland undan den Ukrainska arméns bombningar och några tusen personer har dött. I storstäderna Donetsk och Lugansk är det stora problem med försörjning av vatten, mat, el och bensin.

Konflikten har beskrivits som att den går mellan en laglig regering i Kiev och Ryssland som underminerar i Donbassområdet. Tidningar och TV har haft dagliga inlägg med antydningar och rena lögner om Rysslands roll. De har ofta byggt på påståenden från USA eller regeringen i Kiev. Det har saknats belägg för många av dessa påståenden och det har senare visat sig vara grundlösa. Det är mer sällsynt med klargöranden om att det som skrevs några dagar tidigare var felaktigt. Istället kommer nya ogrundade påståenden.

De fascistiska grupperna i Högra sektorn utgjorde stormtrupper för Maidanprotesterna. De mördade poliser och ockuperade parlament och myndighetsbyggnader. Utan dem hade det inte blivit någon statskupp i Kiev. Därefter har många gått in i Nationalgardet, i Azovbataljonen (i praktiken är oligarken Igor Kolomoyskys privatarmé), som satts in mot rebellerna. Denna privatarmé på upp till 12 000 man är tillåten i Ukraina. Där har de fortsatt att mörda. Massakern i Odessa inte är det enda tillfället fascisterna mördat människor i stor omfattning. De senaste nyheterna tyder på att dessa fascistiska stormtrupper ska integreras mer formellt i statens våldsapparat.

Att fascister ingår som ministrar i den ukrainska regeringen verkar allmänt känt, men det talas det så lite som möjligt om. Carl Bildt har gått längre än de flesta och förnekade tidigt vetskap om fascisternas roll.

Efter kuppen i Kiev krävde många i några av de östra regionerna självstyre inom Ukraina vilket avfärdades av regimen i Kiev. Då bildade de en egen stat eftersom de inte litar på dem som har makten i Kiev. Det är bakgrunden till inbördeskriget.

I detta krig har en armé satts in för att slå ner upproret. Denna armé har bombarderat civila områden med flyg och kanoner. Rebellerna var tvungna att dra sig tillbaka till ”kärnområdet”. Där har de hållit stånd i några månader trots ett stort personellt och materiellt underläge. Rebellernas vapen är från lokala vapenförråd de kommit över och sådana de lyckats ta från armén. I några fall har grupper av militärer gått över till rebellsidan och tagit med sig sina vapen. Beskrivningen i DN, TV, m.fl. tenderar att beskriva det som om rebellerna snart kommer att förlora helt. Denna syn basuneras ut vecka efter vecka, men har fortfarande inte realiserats.

Tidningarnas uppgift är inte bara att påverka allmänheten utan även att påverka politiker. De har lyckats väldigt bra att sprida en felaktig bild i fråga om Ukraina.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    22 augusti 00:34

    Ja, mediabevakningen är under all kritik. T ex som påpekas få rapporter om hur många som har flytt landet. EU har onekligen spelat ett farligt spel. Och Carl Bildt verkar ha varit en som gått i bräschen för detta. Bildt och EU:s stöd till en regering med fyra ministrar från det fascistiska Svoboda säger en hel del om hur långt många EU-ledare är beredda att gå. Samtidigt har ju Rysslands agerande ytterligare förvärrat situationen och motsättningarna mellan ukrainska fascister och ryssar. Rysslands agerande måste också fördömas. Samtidigt är det förståligt att många ryssar kännt stark rädsla med tanke på vilka element som släppts in i regering. Är knappast förvånad över dynamiken i konflikten, det syntes tyvärr på lång väg vad som skulle hända. På hemmaplan är ju ändå det mest iögonfallande och ynkliga att Carl Bildt inte kan ta avstånd från fascister. I den här intervjun visar han hur principlös han är. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/336481?programid=3071 (15 minuter in i intervjun)