Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Ekonomi
2014-08-26

KI: Höj skatten med 125 milijarder

Skatten behöver höjas med 125 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att klara av statsfinanserna och det finanspolitiska ramverkets överskottsmål. Det menar Konjunkturinstitutet som under onsdagen släpper en ny rapport.

KI:s prognoschef Jesper Hansson sa tidigare under dagen till Dagens Industri att det kommer behövas runt 100 miljarder mer i skattehöjningar än de 25 miljarder som regeringen aviserat under kommande mandatperiod.

Fredrik Reinfeldt håller inte alls med experterna på Konjunkturinstutetet utan kommenterade i Sverige Radios partiledarutfrågning i P1 att det skulle leda till försämrad konkurrenskraft och kraftiga folkliga protester.

KI:s Jesper Hansson tillbakavisar detta i Svd:

– Det vi visar i vår prognos är att med de här skattehöjningarna så når vi tillbaka till det skattetryck vi hade 2009-2010. Var det möjligt då så borde det inte vara omöjligt att genomföra det nu.

Stefan Löfven vill inte heller höja skatterna så mycket utan aviserar höjningar runt 30 miljarder. Han säger sig också hört siffran från KI för första gången idag. Detta trots att den varit känd sedan åtminstone 18 juni.

Under sina två mandatperioder har den borgerliga regeringen sänkt skatten med 140 miljarder kronor. Enligt LO skulle  regeringens föreslagna skattesänkningarna under 2014 ge de rikaste 20 procenten hela 45 procent av den totala summan och de 20 procent fattigaste skulle få 5 procent. Kanske skulle en skattehöjning inte leda till så folkliga protester trots allt..

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  27 augusti 10:26

  Det är intressant att se att ekonomiska experter som är partipolitiskt oberoende lägger sig närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna i sin bedömning av vad som är samhällsekonomiskt effektivt och välfärdsmässigt önskvärt.. Alliansen ligger ännu längre från denna bedömning.

  • Jonas Karlsson
   27 augusti 22:50

   Verkligen och är inte debatten om varför vi har arbetslöshet väldigt tyst? Även från vänstern som har analyserna saknar jag ofta en genomgående kritik. Anledningen till den krisande ekonomin anser jag i huvudsak vara stora vinster som sedan cirka 1980 inte har investerats produktivt utan i allt större utsträckning i spekulation. Många borgerliga anser att högre vinster för företagen är något bra då det enligt teorin borde sporra företagen att investera mer. De missar dock att andra sidan myntet av höga vinster är låga löner och vikande marknad. Och vem vill investera när det finns få köpare?

 2. Lars Drake
  01 september 18:18

  Underkonsumtion är en delförklaring.