Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-09-25

Mammor barnlediga fyra gånger mer än pappor

Mammor är i snitt hemma 13 månader med sina barn under de första två åren. Pappor i 3,5 månader, skriver tidningen Arbetet efter att Försäkringskassan släppt nya siffor.

"Mammor är i snitt hemma 13 månader med sina barn under de första två åren. Pappor i 3,5 månader. Och det är faktisk ledighet vi talar, det vill säga såväl dagar när föräldrar tar ut föräldrapenning som obetalda dagar vilket är helt nya siffror."

Artikeln belyser också att mammor är hemma längre utan erstättning, i sex månader. Männen är hemma i genomsnitt en och en halv månad utan föräldrarpenning. Finns viljan borde det väl vara någorlunda enkelt att utjämna detta? Ekonomiskt är det ju galet orättvist.

"Hon [Ann-Zofie Duvander, lektor i sociologi vid Stockholms universitet som ligger bakom studien] säger att det faktiska uttaget får stora konsekvenser för kvinnors inkomster, karriärer och pensioner. Ett halvår med föräldrapenning motsvarar en negativ löneutveckling på cirka en halv procent. Oavsett om det är mamman eller pappan som är hemma. Så det handlar om hur mycket tid en förälder är hemma med barn.

– Det viktiga är att veta att vi ofta underskattar tiden kvinnor är föräldralediga om man bara ser på uttag av föräldrapenning. När vi jämför med andra länder tror man ofta att svenska kvinnor är hemma kortare tid än vad de faktiskt är."

Dela artikeln

0 Kommentarer



ARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.