Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2014-10-08

EU lägger sig i fransk ”icke-nedskärningsbudget”

Eu är på väg att underkänna den franska budgeten rapporterar flera medier sedan premiärminister François Hollande gjort klart att inga fler nedskärningar ska förekomma och att budgetunderskottet förväntas bli 4,3 procent nästa år.

Den lagda budgeten bryter därmed mot EU:s 3-procentsregel och blir det största testet hittills sedan Bryssel tog sig nya befogenheter efter finanskrisen.

Frankrike har redan en statsskuld motsvarande 90 procent av BNP (finansiell bruttoskuld) och enligt prognosen kommer budgeten överensstämma med 3-procentsmålet först 2018.

Richard Barley på Wall Street Journal tror dock att det kan bli en kompromiss där Frankrike av EU tillåts ha större underskott om landet samtidigt genomför strukturella reformer som ”ökar konkurrenskraften”. Barley påpekar också att marknaden inte tycks kunna straffa Frankrike att byta spår och att spekulation emot Franska statsobligationer har varit en förluststrategi.

Frankrike bedriver alltså en ekonomisk politik enligt någon slags keynesianistisk strategi där landet hoppas på satsningar ur krisen. Andra länder som brutit mot 3-procentsregeln, Grekland, Portugal och Irland har alla tvingats till kraftiga budgetnedskärningar. Olika regler för olika länder innebär stora trovärdighetsproblem för EU. Samtidigt står det fullständigt klart att det ekonomiska systemet är dysfunktionellt. Allra sämst fungerar det inom eurozonen.

 

(1) Foto av Jean-Marc Ayrault, Wikimedia Commons, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fran%C3%A7ois_Hollande_Journ%C3%A9es_de_Nantes.jpg. Bilden är beskuren.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Lars Drake
  08 oktober 10:49

  Ska man kalla detta för den nyliberala piskan? En marknad, en valuta, en politisk centralmakt?

 2. Mårten Fjällström
  08 oktober 11:24

  Anledningen till att Frankrike inte kan bestraffas av marknaden är som jag ser det att det inte finns något som helst reellt hot om at Frankrike skulle sparkas ut ur euron. För det är Frankrike.

  • Jonas Karlsson
   10 oktober 14:57

   Visst är det så. Det är skillnaden mot Grekland och det kommer återigen också visas att reglerna är väldigt töjbara när verkligheten pressar på. Det spekuleras visserligen i att Frankrike kan få böte 0,2 procent av BNP, vilket är en rätt saftig summa. Men det är samtidigt föga troligt.