Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Nyhetsdiskussion
2014-10-20

F17-chefen: "Vi gör likadant som Ryssland"

Tomas Nilsson, platschef på flygbasen F17 på Gotland berättar att även Sverige och Nato beter sig aggresivt kring Östersjön.

Intressant artikel i tidningen Hela Gotland där Tomas Nilsson, platschef på flygbasen F17 på Gotland berättar att även Sverige och Nato beter sig aggresivt kring Östersjön.

Den senaste tiden har media rapporterat om hur Ryssland trappar upp aktiviteten kring Östersjön, och om hur ryska miltiärflygplan och båtar varit i närkontakt med svenska motsvarigheter. Tomas Nilsson är platschef på flygbasen F17 på Gotland, och han säger att det inte bara är Ryssland som beter sig aggressivt.

– Det är inte bara ryska flygplan som kretsar kring Östersjön. Även Nato bedriver övnings- och underrättelseverksamhet. De båda söker efter information, precis som även den svenska Försvarsmakten gör, säger han och fortsätter:

– Alla är på varandra och är väldigt närgångna. Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant, även om vi kanske inte visar upp vår vapenbestyckning på det vis som ett ryskt militärflygplan gjorde för ett par veckor sedan. Men vi bedriver informationsinhämtning på bred front och går väldigt nära.

Varför framgår det inte att även Sverige är närgånget?

– Vi vill väl kanske inte framstå som aggressiva. Kanske bör Försvarsmakten berätta mer om vad vi håller på med.

 

Detta är såklart väldigt intressant i sammanhanget. Men framför allt blir man ju lätt skeptisk när vi uppenbarligen inte får hela bilden. Då står det nära till hands att tvivla på den information som faktiskt presenterats. Med tanke på tidigare osanningar kring ubåtar i Sverige så är det svårt att tro på detta innan bevis presenteras.

Störst underhållning är annars att studera mediernas rapportering. Aftonbladet toppar med att Stefan Löfven säger: "Det pågår ingen ubåtsjakt" och Expressen kör samtidigt "Löfven bryter tystnaden om svenska ubåtsjakten". Och oavsett var denna historia slutar så har det återigen varit hysteri.

I Norge har däremot tvivlare också fått utrymme. Ola Tunander som är forskare och säkerhetspolitisk expert vid Institutet för fredsforskning (PRIO) och satt i Ubåtsutredningen i Sverige 2001 intervjuas i Aftenposten och tror inte att det är en rysk ubåt utan ser det som betydligt mer troligt att det rör sig om en ubåt från "västligt land":

- Vi vet ikke jo hva det er, men om det er en ubåt er den mer sannsynlig fra et vestlig land som vil teste den svenske beredskapen for å pigge opp svenskene litt. Jeg tror det siste russerne ville finne på nå, i dagens situasjon, ville være å sende ubåter inn i vestlige nasjonale farvann, sier Tunander.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Valentina Södergren
  22 oktober 21:57

  Håller med Jonas och tycker att denna hysteri är ytterst underhållande. Undrar också om vissa media pajaser inte kapabla att begripa hur deras verk uppfattas av en (stor?) del av samhället. Man tappar ju respekten.

  • Jonas Karlsson
   23 oktober 10:47

   Att fundera över varför media rapporterar som den gör är intressant. Avgörande tror jag är att dessa historier säljer.