Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-11-01

Aftonbladet stämmer in i den borgerliga hetsen

   Att de borgerliga tidningarna hetsar mot Ryssland och dess president Vladimir Putin är så vanligt att man inte orkar reagera. När den tidning, som delvis ägs av LO och som borde driva en mer vänsterinriktad politisk linje, gång efter gång skrämmer med hotet från Ryssland blir man riktigt ledsen. Den andra delägaren är i och för sig norska Schibstedt som också äger Svenska Dagbladet, ett av de ledande Natoorganen i Sverige.

   I dagens ledare skriver Anders Lindberg:

  ”Just nu försämras det säkerhets­politiska läget kring Östersjön i snabb takt.”

   D ärefter lite mellansnack om vad Putin sagt på en konferens och sen:

  ”Ryssland lägger i dag nästan 18 procent av sin statsbudget på försvaret, till 2017 ska det öka till 25 procent. ”

   Procent av statsbudget är en sak, men det avgörande är hur mycket pengar som satsas. Nato lägger ner tio gånger så mycket som Ryssland på sin militär. Det borde vara viktigare att tala om för läsarna än det som Aftonbladet bjuder på.

   Det finns andra jämförelsemått som inte heller visar hur mycket som faktiskt satsas. Det är utgifter per BNP eller utgifter per person. Sverige som idag har låga försvarsutgifter räknat i procent av BNP satsar faktiskt lite mer pengar per person än Ryssland. USA satar mer än tre gånger så mycket per person och nästan lika mycket som Ryssland räknat i procent av BNP. Det säger lika lite om militär kapacitet som det måttet Aftonbladet angav, men att välja just det måttet kan bara syfta till att ge en falsk bild.

    Lindberg fortsätter:

  ”Och för oss, med Ryssland som ­granne, kommer läget att bli allt mer osäkert. Den troliga ubåten smet, ­marinen kom hem tomhänt den här gången också.”

   Vi vet inte om det var en ubåt i Stockholms skärgård. Vi vet inte från vilket land den i så fall kom. Ändå kopplas u-nånting-jakten ihop med Ryssland i Aftonbladet.

       Tyvärr är detta bara ett exempel i en lång rad av dåligt underbyggda eller rent vilseledande ledare i Aftonbladet.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.