Deltagande media
LÖRDAG 20 OKTOBER 2018
Nyhetsdiskussion
2014-11-12

Hot från Ryssland - igen?

I tisdagens upplaga av Korrespondenterna intervjuades Sergej Markov. Han presenteras som ”Putins personliga sändebud”. I det skriftliga referatet från programmet på svt.se står det ”en av Putins närmaste rådgivare”. Det ger intryck av att han talar på uppdrag från Rysslands president och att han är en betydelsefull rådgivare. En person som träffat Markov och borde veta är Sveriges f.d. ambassadör i Moskva, Sven Hirdman. Han ifrågasatte uppgiften att Markov skulle vara Putins personliga sändebud i samband med att Markov fick en artikel publicerad i Svenska Dagbladet i juni i år.

– Snarare är han en förtroendeman bland cirka 200 utvalda som tillsammans med likasinnade får träffa Putin på konferenser, säger Sven Hirdman. (SvD)

Markov är således ingen talesperson för Ryssland.

På frågan ”Vad är ert budskap till dem som fruktar Ryssland?” svarade Sergej Markov:

”Sverige behöver inte oroa sig, men det bör Estland och Lettland göra. Vid ett storkrig kanske det inte blir mycket kvar av dem.” (svensk text i det inspelade programmet) Översättningen, med citattecken(!), är annorlunda i SVTs skriftliga referat om programmet: ”Om det blir storkrig riskerar Lettland och Estland att försvinna som nationer”.

Enligt uppgift från intervjuaren Elin Jönsson, sa Markov efter det som citeras ovan:

–Men vi vill inte ha något krig. (mail från Elin J)

Uttalandet utgör inget hot från Rysslands eller ens från Markovs sida. Han säger att om det blir storkrig kan det gå riktigt illa. Det är väl närmast självklart, Estland och Lettland ligger ju i det område som är en av de mest troliga krigsskådeplatserna vid ett eventuellt storkrig. Han sa inte att Ryssland har för avsikt att starta ett storkrig, tvärtom, där nämnda länder skulle kunna utplånas. Han sa inte att Ryssland har något skäl att angripa något av länderna. DET skulle ha varit ett hot - OM han hade varit en person med mandat att uttala sig för Ryssland.

Det bör påpekas att Rubriken för programmet som refererades på svt.se var "Vad är Putins vision för Ryssland och för oss i närområdet?". Jag anser inte att programmet svarade på den frågan.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.