Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Nyhetsdiskussion
2014-12-06

Kanske löjligt att majoriteten ska bestämma?

Aborträtten begränsades inte när Kd hade över 10 procent i valet 1998 och inte bankerna socialiserades inte pga Vänsterpartiet. Varför förs andra principer fram när det gäller sd?

Robert Aschbergs kolumn i Aftonbladet är ett intressant inlägg i debatten om "man ska lyssna på Sverigedemokraterna". Att man MÅSTE lyssna på ett parti bara för att de fått strax över 10 procent av rösterna är givetvis inte en rimlig princip.

År 1944 fick Moskvatrogna Sveriges Kommunistiska Parti över 10 procent av rösterna i valet. Men det infördes ingen planekonomi, ­eftersom partiet inte fick något inflytande i riksdagen.

Borde inte Högerns riksorganisation och Bondeförbundet ha gett med sig lite? Borde de inte ha tagit hänsyn till dem som röstade på bolsjevikerna och bjudit på en liten expropriation?

För Vänsterpartiet efter valet 1998:

I början av 90-talet hade kommunisterna rensat bort det mesta av den hårdföra ideologin, bytt namn till Vänsterpartiet och gjort Gudrun Schyman till rorsman. ­Efter valet 1998 var Vänsterpartiet riksdagens tredje största parti, med 12 procent av rösterna. Men de stora industrierna förblev i privat ägo. Bankerna socialiserades inte. Och den enskilda företagsamheten fick leva vidare.

Borde de övriga partierna ha räckt ut en hand och inlett förhandlingar om hjärtefrågorna för ett parti som representerade hundratusentals väljare?

Och Kristdemokraterna 1998:

1998 var ett rekordår även för Kristdemokraterna. Med Alf Svensson som herde fick KD 10,7 procent av rösterna, vilket gjorde det till riksdagens fjärde största parti. Men inte blev skolans läroplan mer kristen för det. Inte ­heller rördes rätten till abort. KD fick inte mycket gehör för de idéer som motiverade partiets existens.

Borde inte de övriga partierna lyssnat andäktigt och tagit hänsyn till hundratusentals väljare med religiösa värderingar? Borde inte aborträtten ha begränsats? Borde inte förhandlingar omedelbart ha inletts om att sätta ett litet frågetecken för evolutionsläran till förmån för skapelseberättelsen i de svenska klassrummen?

Och nu höjs från borgerligt håll röster om att man ska lyssna på Sverigedemokraterna. Vajre historisk situation ska givetvis behandlas och analyseras för sig, men argumentet att man måste lyssna på ett parti som fått strax över 10 procent är historiskt falskt. Däremot tycker jag givetvis att man noga ska analysera varför ett rasistiskt parti kunnat växa, så att vi kan stoppa dem.


Har man gått till val med främlingsfientlighet och hat mot muslimer och rönt framgångar med det budskapet så ska de andra lyssna och förhandla. Har man fått 13 procent av rösterna och blivit riksdagens tredje största parti så spelar det ingen roll om man sviker­ vallöften om pensionärsskatt, a-kassa och försvaret. Det är inte mer än rätt att de övriga partierna, som bara fått 87 procent, makar­ och rättar sig, eftersom ­invandrarna och flyktingarna ­orsakar allt elände överallt i hela landet varje dag och hela tiden.

I själva verket kanske det är ­löjligt att majoriteten ska ­bestämma någonting alls.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.