Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Inrikes
2014-12-08

Myt avslöjad: Yougov gör inte opinionsundersökningar

Via Metro och Facebook sprids just nu en myt, myten att Sverigedemokraterna har stöd av nästan arton procent av befolkningen. Källa är notoriskt opålitliga Yougov.

Yougov marknadsför sig som ett opinionsundersökningsinstitut, vilket lurar många, till exempel Sveriges största gratistidning. Men Synapze kan idag avslöja att till skillnad från en opinionsundersökning där man försöker till ett representativt urval av personer, bygger Yougov bara på att personer själva anmäler sig till deras webbpanel. Att rekrytera andra till panelen ger extra poäng i Yougovs webbshop.

Undertecknad gick redan i våras in i Yougovs webbpanel, efter att Feministiskt initiativ lyckats få krigsrubriker i Metro på sitt höga resultat i just Yougovs panel. Demografiska data kunde jag fylla i efter eget godtycke och rekrytering av likasinnade belönas av Yougov. Effekten dröjde inte, jag kunde se mitt favoritalternativ Piratpartiet stiga mer i Yougovs undersökningar än i opinionsundersökningarna i allmänhet. I maj fick så Piratpartiet sex procent i Yougovs undersökning, vilket tyvärr överskuggades av Feministiskt initiativs 18 procent i samma undersökning.

Aftonbladet publicerade resultatet men drog tillbaka det efter kritik. Yougov friserade sedan siffrorna, minskade Piratpartiet med hälften och Feministiskt initiativ med tre fjärdedelar och ökade de andra partierna proportionellt. Förklaringen var att Yougov "fullständigt blandat ihop siffrorna", vilket klingar falskt när man ser den uniforma ökningen av andra partier. När man också känner till den enklare förklaringen att partier kan kuppa undersökningen ter sig Yougovs förklaring bara som ett försök att blanda bort korten för att rädda sin verksamhet.

Så när du nu vet det här, ta ditt ansvar och sprid inte Yougovs myter, särskilt inte den senaste.

Dela artikeln

3 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Jonas Karlsson
  08 december 16:54

  Såg att TT spridit nyheten också om sd:s stöd i yougov. Skandalöst dåligt, seriöst!

 2. Lars Drake
  09 december 06:32

  Detta är bedrägeri!

 3. Jonas Karlsson
  10 december 21:44

  Märkligt f ö att Yougov öht används. Jag trodde "alla" kände till att det var en panel? Men det är klart, billigare än riktiga opinionsundersökningar – och resulterar ju dessutom ofta i sensationella artiklar!