Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-01-23

Robert Parry om Ukraina

Nu har bokförlaget Karneval gett ut en bok om Ukraina av den kände undersökande journalisten Robert Parry - han som spelade en avgörande roll i avslöjandet av Iran-Contrasaffären.

Boken beskriver utvecklingen i Ukraina sedan Sovjettiden och särskilt Maidanhändelserna, kuppen och de inbördes strider som följde. Detta kontrasteras med en beskrivning av hur bevakningen i de stora tidningarna i USA, bl.a. har den stora betydelsen av nazister har i stort sett förtigits i USA. Slutsatserna ligger helt i linje med det som skrivits i flera artiklar som Synapze har publicerat trots att det då har handlat om hur ensidiga tidningarna varit i Sverige. Parry anser att beskrivningen av händelserna i Ukraina är ”Den mest ensidiga bevakningen i mannaminne av en större internationell kris”.

En sak som inte tagits upp i artiklarna i Synapze är hur Ukraina relaterar till USAs andra utrikespolitiska aktiviteter som t.ex. de i Syrien och Iran. Parry ger en bild av hur de nykonservativa fick behålla inflytande över USAs utrikespolitik när Barak Obama tog över efter G W Bush. Boken beskriver även tillkomsten av National Endowment for Democracy (NED) och hur den organisationen övertog en del av CIAs uppgifter. NED har spelat en stor roll i Ukraina såväl som i andra viktiga skeenden.

’Bakom kulisserna i Kiev’, är ett synnerligen initierat bidrag och omfattar bara 54 lättlästa sidor.

Här är är ett exempel på artikel i samma ämne publicerat på Synapze.

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Jonas Karlsson
    24 januari 00:44

    Intressant, se om hinner läsa den.