Deltagande media
TISDAG 26 MARS 2019
Ekonomi
2015-03-16

LO-rapport: Totalrenovera Sverige för 2 000 miljarder

LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin presenterade idag en ny rapport med förslag på 20 år av kraftiga investeringar för att få ner arbetslösheten och "totalrenovera" Sverige. Under perioden totalt föreslår rapporten investeringar för motsvarande cirka 2 000 miljarder i dagens penningvärde.

Ekonomin är i djup kris på grund av decennier av vinstfrosseri för de rika samtidigt som vanliga knegare fått för liten del av kakan. LO har insett detta och idag presenterade dess tidigare chefsekonom P-O Edin rapporten Totalrenovering av Sverige – för framtidens sysselsättning och välfärd. Rapporten innehåller föreslagna satsningar på cirka 2 000 miljarder kronor under 20 år för att kompensera den bristande efterfrågan i privat sektor och bekämpa arbetslösheten.

P-O Edin menar att staten bör gå med ett underskott på 120 miljarder kronor om året de närmaste 20 åren, vilket motsvarar 3 procent av BNP.

– Det kräver att man gör sig fri från en massa bråte man har i föreställningsvärlden. Samtidigt har jag aldrig varit med om att politiken har ett så stort spelutrymme som nu, säger han till Dagens Industri.

Rapporten pekar ut ett starkt samband mellan finansiellt sparande och den stigande arbetslösheten. Sparandet beror givetvis på att höga vinster för företagen under en längre tid har underminerat efterfrågan och marknaden och gör reala investeringar mindre attraktiva.

P-O Edin lyfter fram USA och Japan som exempel på länder som låtit staten gå med stora underskott för att kompensera för bristande privat efterfrågan, skriver Dagens Industri.

Den tidigare chefsekonomen efterlyser fram för allt stora investeringar i bostäder, infrastruktur, utbildning och integration vilket sammantaget skulle få ner arbetslösheten till runt 4 procent. Nu väntar vi på att politikerna ska komma till samma insikter och agera innan det är för sent.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.