Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Ekonomi
2015-03-24

Finanspolitisk utredning om överskottsmålet

Finansminister Magdalena Andersson öppnar nu för att släppa in borgarna till en utredning av överskottsmålet och det finanspolitiska ramverket. Hur en offensiv politik nu ska bli möjlig är svårt att se.

Allianspartierna vill ha en större översyn av hela det så kallade finanspolitiska ramverket som består av överskottsmål, utgiftstak för staten, samt balanskrav för kommunerna.

Samtidigt ställer sig Magdalena Andersson enligt Dagens Industri frågande till vad allianspartierna egentligen vill med översynen.

– Vill de ta bort ett mål för finansiella sparandet, vill de ta bort utgiftstaket, vill de avskaffa finanspolitiska rådet? Vad är det de inte tycker har fungerat bra?

Borgarna vill att den nya utredningen ska vara klar våren 2017. Det är alldeles för lång tid, anser Magdalena Andersson.

Oavsett utredningens tidsplan inställer sig två viktiga frågor:

* Kommer socialdemokraterna vilja satsa offensivt för att rädda Sverige ur den ekonomiska krisen och samtidigt göra ordentliga välfärdssatsningar och bygga bort bostadsbristen mm?

* Kommer allianspartierna i så fall verkligen godkänna en sådan budget i riksdagen hellre än att bryta decemberöverenskommelsen?

Risken är stor att svaret på båda frågorna är nej.

Foto: Cassock, Wikimedia commons

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.