Deltagande media
SÖNDAG 26 MAJ 2019
Utrikes
2015-08-28

Ovisst inför valet i Grekland

Läget inför nyvalet i Grekland 20 september är ovisst. Syriza är största parti med stöd av 23 procent av väljarkåren, enligt en idag publicerad opinionsundersökning. I januarivalet hade Syriza 36,1 procent. Samtidigt har 25,5 procent av väljarna inte bestämt hur de ska rösta.

Grekland går mot nyval. Idag svors Högsta domstolens ordförande Vassiliki Thanou in som premiärminister, den första kvinnliga premiärministern i Greklands historia, skriver US News. Thanou kommer leda landet tills en ny regering formas efter nyvalet 20 september.

I den första större opinionsundersökningen efter Tsipras avgång uttrycker 23 procent ett direkt stöd för Syriza och 19,5 procent att de kommer rösta på högerpartiet Ny Demokrati, rapporterar bland annat Economic Times.

Osäkerheten inför valet är mycket stor och 25,5 procent av väljarna uppger att de inte vet hur de ska rösta, vilket borde förklara ungefär hälften av Syrizas minskning från 36 procent i januarivalet.

Det nya utbrytarpartiet Folklig enhet får 3,5 procent i mätningen. Partiet har formats av Vänsterplattformen inom Syriza och motsatt sig överenskommelsen med trojkan. Istället vill partiet lämna euron.

Enligt underöskningen anser 68 procent av de tillfrågade att Grekland bör stanna i eurozonen, även om det innebär fortsatta nedskärningar.

Dela artikeln

2 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
 1. Mårten Fjällström
  31 augusti 12:33

  Det har kommit en hel hop opinionsundersökningar - https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_legislative_election,_September_2015#Opinion_polls - med Syriza på 26-33%, Ny Demokrati på 21-28% (men Syriza i ledning på samtliga) och Folklig enhet på 4,5-11,4%.

  Med det grekiska valsystemet är det viktigt vilket parti som blir störst, för det får 50 platser extra. Resten fördelas proportionellt.

  Det är knepigt att se vilken regering som kan bildas om det här står sig. Syriza plus nedskärningspartierna PASOK och Potami?

  • Jonas Karlsson
   01 september 22:42

   Ja, svårt att förutse hur kommer gå. Avhoppen fortsätter i strid ström från Syriza. Skulle gissa på att Folklig enhet ökar o landar på minst runt 8 procent. Frågan är om också om Syriza håller undan förstaplatsen före Ny Demokrati. Gapet som var rekordstort för några månader sedan har sjunkit. Syriza, Pasok och To Potami känns väl helt klart som troligaste konstellationen. Men finns ju några mer okonventionella alternativ till.