Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Inrikes
2015-10-05

Riksdagsmotion: Avskaffa kungahuset

Ledamöter från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet har skrivit en gemensam motion till riksdagen om att avskaffa monarkin.

– Det är bra att vi lägger en motion med ledamöter från flera partier. När vi väl ska rösta om saken hoppas jag att ännu fler är med, säger Mia Sydow Mölleby (V) i pressmeddelandet.

Motionen menar att vi i Sverige länge har kämpat för jämlikhet och ett sammhälle skapat på egna meriter, inte privilegier och släktskap.

Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.

Bakom motionen står riksdagsledamoten och ordföranden i Republikanska föreningen, Yasmine Larsson (S) samt riksdagsledamöterna Maria Weimer (FP), Niclas Malmberg (MP) och Mia Sydow Mölleby (V), skriver Expressen.

Republikanska föreningen är på stark frammarsch, skriver Expressen. Föreningen har 11 000 medlemmar – och har fått över 40 000 likes på Facebook.

Foto: Ricardo Stuckert/PR - Agência Brasil, Wikimedia Commons

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.